Achtergrond

Oeganda gaat voor Khadaffi

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, bekritiseren de militaire interventie van ‘het Westen’ in Libië. Waarom eigenlijk?

Op zijn T-shirt prijkt een afbeelding van Khadaffi, op zijn bord de leus; “Afrika is geen kolonie meer”. Samen met andere leden van de Pan-African Movement staat Sam op een rotonde in het altijd drukke Kampala, de hoofdstad van Oeganda. ‘Weg met Obama’, ‘Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen’, aldus sommige borden. Een stuk of honderd betogers uit Oeganda, Tanzania, Somalië en Kenia zijn op komen dagen om te demonstreren tegen de VN-missie in Libië.

Olie
“Amerika is alleen maar geïnteresseerd in de olie van Libië”, zegt Sam, zwaaiend met zijn bord. “Wij Afrikanen kunnen niet toe kijken hoe buitenstaanders zich inmengen in Afrikaanse zaken. Khadaffi strijdt voor de Afrikaanse emancipatie. Als het Westen doorgaat met de aanvallen, trekken wij zelf naar Libië om aan Khadaffi’s zijde te vechten”. Gepantserde politie wordt ingezet als blijkt dat de groep door wil stomen naar de verschillende ambassades in de hoofdstad.

In Oeganda is de verontwaardiging over de militaire interventie van de VN in Libië goed te proeven. Vorige week nog schreef President Museveni een lange brief waarin hij fel van leer trok tegen het ‘koloniaal imperialisme van het Westen’ en waarin hij ‘totally allergic to foreign intervention’ schreef te zijn. Hij beschuldigde het Westen en de VN van een dubbele moraal en verweet eigenbelang en olie als belangrijkste speerpunten voor de ‘invasie’.

Veel Afrikaanse landen vertrouwen de motieven van het zogenaamde ‘Westen’ niet. Immers, in Somalië en Ivoorkust vinden ook bloedige opstanden plaats. Daar is in de westerse media bijna geen aandacht voor. De Afrikaanse Unie heeft opgeroepen in te grijpen en is met potentiële oplossingen gekomen. Waarom wil ‘het Westen’ daar niet ingrijpen en wel in Libië? Omdat het land de grootste oliereserves van het continent heeft, aldus veel Afrikaanse leiders.

Bewondering voor Khadaffi
Een andere reden voor de twijfel over de inmenging in Libië is dat Khadaffi een belangrijke rol heeft gespeeld in de politieke eenwording van Afrika en totstandkoming van de Afrikaanse Unie. Libië, in 2009 nog voorzitter van de club, financiert maar liefst vijftien procent van het budget van de Afrikaanse Unie. Khadaffi heeft enorm veel geld in Afrikaanse projecten door het hele continent gestopt. In Kampala bijvoorbeeld, prijkt de Gaddafi National Mosque fier uit boven de heuvelachtige hoofdstad. Een cadeautje van de excentrieke Libiër. Oeganda is het eerste land dat heeft toegezegd asiel te verlenenen aan Gaddafi, mocht hij zijn land willen verlaten. Er wacht hem een warm onthaal in het Oost-Afrikaanse land.

Onlangs suggereerden oppositiepartijen dat Museveni’s kritiek op het Westen een heel ander motief heeft. Veel Afrikaanse leiders, waaronder Museveni, vertonen dictotriale trekjes. Er is veel stembusfraude, corruptieschandalen en werkloosheid. Wellicht is de felle kritiek op het Westen bedoeld om toekomstige inmenging in eigen land te voorkomen?

Meer verwarring
Alles aan Khadaffi is controversieel. Zelfs zijn naam. Want is het nou Quadhafi of Gadafhi? Of Kadafi? Volgens ABC news circuleren er in de internationale media maar liefst 120 manieren om de naam van de Libische leider te spellen.In het filmpje hieronder een kijkje in de keuken van de verwarring rondom de naam van.. Khadaffi?

Dit blog is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Pro-Actief project ‘Journalistiek’ van het NCDO.Deze heeft tot doelstelling extra journalistieke producten over internationale samenwerking mogelijk te maken.Voor meer informatie ga naar www.ncdo.nl
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons