Achtergrond

OCT is essentieel onderdeel van ontwikkeling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Boeren in ontwikkelingslanden zijn door gebruik van ICT beter in staat om hun producten te verkopen. ICT kan de transactiekosten verlagen en productiviteit vergroten, zelfs voor boeren in de armste landen.” Met deze positieve bijdrage van Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen begon op 25 oktober IICD’s 15-jarig jubileum. Een dag waarop ICT voor groene economieën in ontwikkelingslanden centraal stond.

“Boeren in ontwikkelingslanden zijn door gebruik van ICT beter in staat om hun producten te verkopen. ICT kan de transactiekosten verlagen en productiviteit vergroten, zelfs voor boeren in de armste landen.” Met deze positieve bijdrage van Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen begon op 25 oktober IICD’s 15-jarig jubileum. Een dag waarop ICT voor groene economieën in ontwikkelingslanden centraal stond.aCaroline Figueres, directeur van IICD, was blij met het lof van Ben Knapen over IICD’s werk. Ze vertelde dat een aantal jaar geleden mensen haar vaak vroegen waarom ze telkens weer over ICT begon, als er toch zo veel andere prioriteiten waren. Nu is dat wel anders. De een na de andere spreker bevestigde de essentiële rol die ICT kan spelen in het versterken van duurzame economieën, juist op een manier dat de kleine boeren er beter van worden.

Landbouwinformatie online
Ook José Luis Parada Rivero, wethouder van de provincie Santa Cruz in Bolivia bevestigde dat ICT altijd een structureel onderdeel van ontwikkelingsinspanningen zou moeten zijn. Zijn provincie gebruikt verschillende technologieën zoals radio, mobiele telefonie, websites en telecentra om kleine boeren te helpen hun productie en inkomens te verhogen. Hij vertelde dat de website met marktinformatie voor heel Bolivia een referentiepunt is geworden als het gaat om landbouwinformatie en dat het een van de drukst bezochte websites van Bolivia is. Volgens Parada Rivero is het ICT project nu al volledig opgenomen in het budget en de planning voor 2013-2017, en hebben andere Boliviaanse provincies aangegeven ook in een degelijke dienst te willen investeren.

ICT is mensenwerk
Kentaro Toyama, bekend van zijn werk bij Microsoft Research India en de ICT4DJester blog, benadrukte dat de focus moet zijn op de individuele, politieke en institutionele wil om naar een groenere economie toe te werken. Volgens Toyama is het succes van het gebruik van ICT volledig afhankelijk van de intentie en de capaciteiten van mensen en organisaties die de ICT middelen inzetten. Volgens Toyama gaat het in ICT voor Ontwikkeling niet om ICT, maar om mensen en hoe die in staat gesteld worden om van ICT gebruik te maken.

E-waste
Het gebruik van ICT heeft ook een andere kant, namelijk de toename aan energiegebruik en de e-waste die voor grote problemen zorgt voor mens en milieu. Samen met Close the Gap heeft IICD het Bits4Green initiatief opgezet, waar met hulp van Nederlandse (IT) bedrijven, energiezuinige ICT oplossingen door scholen, ziekenhuizen, boerenorganisaties en jeugdcentra aangeschaft kunnen worden. Tegelijkertijd wordt de verspreiding van e-waste tegen gegaan door computers na gebruik terug te nemen en te recycleren. Uit een recente haalbaarheidsstudie blijkt dat tot 80 procent van het ‘afval’ ter plaatse kan worden verwerkt. Ronald van Wuijtswinkel (vertegenwoordiger CIO’s Nederland via CharITy) steunde het initiatief als eerste met een live donatie van 20.000 euro.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons