Noorwegen het beste gewapend tegen klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Global Adaptation Index rangschikt 178 landen naargelang hun kwetsbaarheid en capaciteit om te weerstaan aan droogte, extreme neerslag en andere natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering. Nieuw-Zeeland, Zweden, Finland en Denemarken vervolledigen de top 5. Nederland en België staan op plaats 22 en 25.

Ontwikkelingslanden
Aan de staart van het peloton hangen landen als Tsjaad, Burundi, Eritrea, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de DRC Congo. De rangschikking maakt zo nog maar eens duidelijk dat er een groot verschil is tussen de arme en rijke landen wat betreft de manier waarop ze de gevolgen van de klimaatverandering zullen ondergaan. De rijkere landen liggen niet alleen vaak in regio’s die op zich al minder hard getroffen zullen worden. Ze beschikken ook over elektriciteit, zuiver drinkwater en een goed functionerende overheid, stuk voor stuk belangrijke troeven in de strijd tegen natuurrampen en extreem weer.

Veel ontwikkelingslanden daarentegen hangen af van natuurlijke rijkdommen, waardoor ze politiek en economisch minder robuust zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Toch waarschuwen de wetenschappers dat landen als Noorwegen dan wel het beste gepositioneerd zijn, dat betekent niet dat ze de gevolgen niet zullen voelen. “Ook in de toplanden zien we de noodzaak aan verbetering”, zegt Jessica Hellmann, directeur Onderzoek van de Notre Dame Global Adaptation Index. “Zelf de meest ontwikkelde landen zijn niet zonder risico of helemaal klaar om met de klimaatverandering om te gaan.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons