Noorse “zero tolerance” voor CO2 krijgt kritiek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Noorwegen wil kachels die nog draaien op stookolie verbieden en biodiesel sterk promoten waardoor het aandeel van biobrandstoffen tegen 2010 met zeven procent moet stijgen. De regering wil ook discussiëren over de invoering van quota voor wagens en tol heffen voor wie met de wagen de stad wil binnenrijden. Tot slot wil Noorwegen herbebossingsprogramma's op gang trekken en verbieden om recycleerbaar afval weg te werpen. 

Kyoto
Daardoor moet het land tegen 2012 tien procent boven de doelstellingen van Kyoto uitkomen en uiteindelijk, tegen 2050, geen CO2 meer uitstoten, zo schrijft Fenêtre sur l'Europe, een nieuwssite rond Europese actualiteit. Noorwegen gaat daarBiodieselmee een stuk verder dan het akkoord dat de Europese staats- en regeringsleiders dit jaar bereikten. Zij namen zich voor de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20 procent te verminderen. 

Reacties
Noorse milieubewegingen reageren niettemin erg sceptisch op het voornemen van de regering. Ze vrezen dat de maatregelen onvoldoende zijn. "Natur Og Ungdom" noemt het witboek "waardeloos". "Je kan zonder meer zeggen dat dit de grootste flop aller tijden is", zegt de organisatie "Norges Naturvernforbund". "In het beste geval zal Noorwegen in 2020 dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als vandaag."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons