Noodzaak duurzame oplossingen voor Bhutanese vluchtelingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het oosten van Nepal verblijven naar schatting 106.000 Bhutanezen, verspreid over zeven vluchtelingenkampen. Zij maken deel uit van een minderheidsgroepering die sinds de jaren tachtig zwaar gediscrimineerd wordt door de Bhutanese overheid. Velen zagen zich genoodzaakt te vluchten, de meesten naar Nepal. Er is jarenlang tussen Nepal en Bhutan over de terugkeer van de vluchtelingen onderhandeld, zonder resultaat. Inmiddels wonen de vluchtelingen al bijna twee decennia in vluchtelingenkampen en zijn er vooralsnog geen mogelijkheden voor terugkeer naar Bhutan.

Terugkeer

In het rapport 'Last Hope. The Need for Durable Solutions for Bhutanese Refugees in Nepal and India' doet HRW aanbevelingen voor duurzame oplossingen en roept de Bhutanese regering op de rechten van de minderheden te beschermen en terugkeer naar het land van herkomst mogelijk te maken. De mensen die terugkeren zouden als volledige staatsburgers niet gediscrimineerd mogen worden en dezelfde rechten moeten genieten als de inwoners van Bhutan.

Kaartje bhutanIllegaal

Tegelijkertijd vraagt HRW aan de Nepalese regering om de integratie van de Bhutanese vluchtelingen in Nepal mogelijk te maken en de vluchtelingen die dit willen het Nepalese staatsburgerschap te verlenen. Voor de naar schatting 15.000 Bhutanese vluchtelingen die illegaal in Nepal verblijven, zou een eerlijke en transparante asielprocedure gestart moeten worden.

Onrechtmatige uitzetting

Ook Australië en Canada hebben laten weten dat zij Bhutanese vluchtelingen zullen toelaten. Volgens HRW zijn veel vluchtelingen echter niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van hervestiging. Duidelijkheid over de hervestiging is gewenst omdat het leidt tot spanningen binnen de Bhutanese vluchtelingengemeenschap. Een aantal vluchtelingenleiders wijzen hervestiging af op grond van het feit dat dit Bhutanese regering hiermee in hun ogen beloond wordt voor de onrechtmatige uitzetting van haar burgers en dit het perspectief van terugkeer naar Bhutan volledig ondermijnt. HRW vraagt de landen die vluchtelingen willen opnemen dan ook veel meer in te zetten op een goede informatie-voorziening in de kampen. Dit om de heersende angst en onzekerheid over de selectiecriteria en een toekenning van een staatsburgerschap, onder de vluchtelingen weg te nemen. Het recht op terugkeer naar Bhutan moet ook voor deze mensen overeind blijven.

Bhutan

 
 Oppervlakte  47.000 km2 (iets groter dan Nederland)
 Aantal inwoners  schattingen variëren van 810.000 tot 2.250.000
 Hoofdstad  Thimphu
 Levensverwachting  62,7 jaar
 Belangrijkste bron van inkomsten  Elektriciteit, beton, hout, handwerk, specerijen en fruit
 Human Development Index  134 (van 177, Nederland: 12)
 Buurlanden  China, India
 (Bron: Stichting Vluchteling)  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons