Achtergrond

‘Nodding disease’: Uganda’s echte killer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wereld denkt bij Uganda aan Joseph Kony. Maar de echte killer die door het noorden van Uganda raast, is de nodding disease. 

Medici staan voor een raadsel. Niemand weet hoe de mysterieuze ‘knikziekte’, waar duizenden kinderen in Uganda aan lijden, ontstaat. Of hoe het genezen kan worden. Een ding is zeker, het is dodelijk.

In het noorden van Uganda zit een meisje tegen een boom. Of eigenlijk, ze zit vastgebonden aan een boom. Dat heeft haar moeder met liefde voor haar gedaan. Want zonder dat touw om haar been dat haar met de boom verbind, zou ze allang dood zijn.

Levenloos
Het meisje heet Pauline. Ze kijkt levenloos voor zich uit. Haar hoofd schokt, spuug kwijlt uit haar mond. Ze heeft ongeveer vier keer per dag een epileptische aanval. Daarna is praten nog moeilijker dan het normaal gesproken is. Ze is zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt.

Op dit moment lijden meer dan 3000 kinderen in voornamelijk het noorden van Oeganda aan de mysterieuze ‘noddig-disease’. Die naam is gegeven omdat de kinderen voortdurend met hun hoofd knikken. Dokters en wetenschappers weten niet wat de ziekte veroorzaakt, of hoe je ervan af kan komen.

Merkwaardige symptomen

Er zijn merkwaardige symptomen verbonden aan de ziekte. Zo is het zien van voedsel vaak aanleiding voor een ‘aanval’, en ontstaat de ziekte vaak met het veranderen van het weer. Kinderen die lijden aan de nodding disease lopen vaak verdwaasd de bush in, of zetten hutjes in brand. Ze zien er verward en getraumatiseerd uit. De ziekte vreet de hersenen aan.

Tot nu toe is de ziekte alleen in Uganda, Liberia, en Sudan geconstateerd. Wat ook vreemd is, de ziekte lijkt alleen voor te komen in arme gebieden die lang geteisterd zijn door oorlog. De meeste slachtoffers zijn tussen de drie en elf jaar.

Iedereen tast in het duister. Ook de World Health Organization weet niet hoe de ziekte ontstaat. Hoe is dat mogelijk? Er moet meer hulp en aandacht komen voor deze ziekte. Hoewel de hele wereld nu over Jospeh Kony praat, is het noorden van Uganda al zes jaar oorlog vrij. De huidige killer is de ‘nodding disease’.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons