Nigeria’s Amina J. Mohammed één-na hoogste VN-baas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nigeriaanse minister van milieu Amina J. Mohammed krijgt de op één-na belangrijkste post binnen de Verenigde Naties. Ze wordt de deputy van de op 1 januari aantredende Secretaris-Generaal António Guterres, de opvolger van Ban Ki-moon. Begin deze maand was Mohammed nog in Nederland.

Amina J. Mohammed (1961) was eerder speciaal adviseur van Ban Ki-moon op het gebied van de zogenaamde ‘post 2015 agenda.’ In die functie speelde ze een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de opvolger van de Milenniumdoelen. In een interview noemde Mohammed de de SDG’s ‘mijn kinderen. Alle zeventien.’

Mohammed werd gesteund door ruim een derde van de 193 leden van de Verenigde Naties. Guterres is de negende opeenvolgende mannelijke Secretaris-Generaal, nog nooit werd het ambt door een vrouw bekleed. Met de benoeming van Amina, die tegelijk werd aangekondigd met de benoeming van de Braziliaanse Maria Luiza Ribeiro Viotti (chef de cabinet) en Zuid-Korea’s Kyung-wha Kang als beleidsadviseur, wordt deels tegemoet gekomen aan de roep om meer vrouwelijk leiderschap binnen de VN.

'Deze drie vrouwen vormen het fundament onder mijn team. Ik heb hen gekozen vanwege hun sterke achtergronden in ontwikkeling, diplomatie en mensenrechten,' aldus Guterres.

In Nederland voor strijd tegen vuile diesel

Begin deze maand nog was Amina Mohammed in Den Haag, vanwege haar functie als  minister van milieu in Nigeria. Tijdens een bijeenkomst over vervuilde diesel maakte ze grote indruk, vertellen aanwezigen. Veel diesel die te vervuilend is om in Nederland te gebruiken wordt vanuit ons land naar Afrika verscheept, waar veel minder strenge regels gelden. Soms bevat die diesel 350 keer meer zwavel dan in Europa is toegestaan.

In een interview, te zien op het youtube kanaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maakt Mohamed de vergelijking tussen vervuilde lucht door uitlaatgassen en roken. 'Pas toen we doorkregen dat dit schadelijke effecten had op de gezondheid van onze kinderen zijn we het probleem serieus gaan nemen.' Mohammed wijst erop dat in Afrika behalve in het verkeer ook veel diesel gebruikt wordt in generatoren. 'Schonere brandstof is daarom extra belangrijk,' stelde ze. Verschillende partijen spraken tijdens de bijeenkomst op 5 december af om het probleem samen te gaan bestrijden.

Bekijk hier de visie van Amina Mohammed:   Amina J. Amina J. Mohammed is getrouwd en heeft zes kinderen. Ze diende in de afgelopen drie Nigeriaanse kabinetten. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons