De bepaling over conflictmineralen zat in het pakket van hervormingen van de financiële markt dat president Barack Obama vorige week ondertekende. In de wet is geen sprake van een straf voor bedrijven die omstreden mineralen als goud, kobalt, koper en tantalium uit Congolese conflictgebieden kopen. Wel moeten bedrijven voortaan kunnen aantonen waar de mineralen die zij gebruiken voor het fabriceren van mobiele telefoons, computers en juwelen vandaan komen. Dit moeten ze op hun sites en in hun jaarverslag publiceren.
Mijnwerkers delven wolfraam en casseriet in Kailo, D.R.Congo Foto’s (cc) Julien Harneis |
Financiering rebellen
“Een stap in de goede richting”, typeerde Frederick Golooba-Mutebi conflictmineralenonderzoeker aan de Makere-universiteit van Oeganda de nieuwe wet tegen een verslaggever van CNN. “Hoewel er ongetwijfeld bedrijven zullen zijn die een gaatje in de mazen van de wet zullen vinden, zal dit de financiering van rebellen ondergraven.”
Conflictmineralen worden gezien als de motor van het conflict in Congo waarbij al miljoenen mensen zijn omgekomen en honderdduizenden vrouwen en meisjes verkracht. Gewapende groeperingen financieren hun wapens met de illegale verkoop van erts. De gebieden waar deze ertsen in de grond zitten, zijn dan ook hot spots in het conflict.
Britten aangeklaagd
Mensenrechtenorganisaties voeren al langer campagne tegen conflictmineralen. Deze week daagde Global Witness de Britse regering nog voor de rechter omdat het zou weigeren om de namen van bedrijven en personen die illegale Congolese grondstoffen smokkelen aan te geven bij de Verenigde Naties.