Achtergrond

Nieuwe wet VS pakt conflictmineralen aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De bepaling over conflictmineralen zat in het pakket van hervormingen van de financiële markt dat president Barack Obama vorige week ondertekende. In de wet is geen sprake van een straf voor bedrijven die omstreden mineralen als goud, kobalt, koper en tantalium uit Congolese conflictgebieden kopen. Wel moeten bedrijven voortaan kunnen aantonen waar de mineralen die zij gebruiken voor het fabriceren van mobiele telefoons, computers en juwelen vandaan komen. Dit moeten ze op hun sites en in hun jaarverslag publiceren.

Congo mijnwerkers
Mijnwerkers delven wolfraam
en casseriet in Kailo, D.R.Congo
Foto’s
(cc) Julien Harneis 

Financiering rebellen
“Een stap in de goede richting”, typeerde Frederick Golooba-Mutebi conflictmineralenonderzoeker aan de Makere-universiteit van Oeganda de nieuwe wet tegen een verslaggever van CNN. “Hoewel er ongetwijfeld bedrijven zullen zijn die een gaatje in de mazen van de wet zullen vinden, zal dit de financiering van rebellen ondergraven.”

Conflictmineralen worden gezien als de motor van het conflict in Congo waarbij al miljoenen mensen zijn omgekomen en honderdduizenden vrouwen en meisjes verkracht. Gewapende groeperingen financieren hun wapens met de illegale verkoop van erts. De gebieden waar deze ertsen in de grond zitten, zijn dan ook hot spots in het conflict.

Britten aangeklaagd
Mensenrechtenorganisaties voeren al langer campagne tegen conflictmineralen. Deze week daagde Global Witness de Britse regering nog voor de rechter omdat het zou weigeren om de namen van bedrijven en personen die illegale Congolese grondstoffen smokkelen aan te geven bij de Verenigde Naties.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons