Waarom kun je niet rechtstreeks energie afnemen van een boer met een windmolen net buiten de stad? Deze vraag leidde bij ondernemer Aart van Veller tot de oprichting van Vandebron.nl, een online marktplaats voor energie. Het bracht hem ook terug in de Duurzame 100 van 2014 die dagblad Trouw vandaag publiceerde.
[[{“fid”:”30791″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]
Van Veller (derde van links) met zijn collega-oprichters
Nummer 1 is GroenLinks-europarlementarier Bas Eickhout. De lijstaanvoerder van de afgelopen drie jaar, Marjan Minnesma, was dit jaar tot de jury toegetreden. De Duurzame 100 kent dit jaar flink wat nieuwe namen en jong volk. Van Veller (29) komt met stip op nummer 7 in de Duurzame 100 terug in de lijst. OneWorld sprak in maart met hem over zijn nieuwe bedrijf: “Wij willen dat huishoudens 100 procent groene stroom kunnen kopen, rechtstreeks van een Nederlandse, duurzame en onafhankelijke energieleverancier.”
Plastic soep
De 20-jarige Boyan Slat dendert de Duurzame lijst binnen op nummer 16. Hij bedacht een systeem om plastic uit de oceanen te vissen. Tegen OneWorld Toekomstdenkers zei hij in juli er zeker van te zijn dat de plastic soep opgeruimd kan worden. “Als je tegen mensen zegt dat ze minder plastic moeten gebruiken, dan moet je ze vervolgens niet het uitzichtloze idee geven dat wat al in de oceaan drijft, daar voor altijd blijft liggen”, aldus de jonge toekomstdenker.
Lichtgevend kwallenextract
De hoogste binnenkomer in de lijst op nummer 5, Daan Roosegaarde, kwam in november 2013 al voorbij in een artikel op OneWorld over ‘ontwerpers zonder grenzen’: ‘De ontwerper betoverde de kijkers van Zomergasten met een vergezicht van Nederland waarin snelwegen elektrische auto’s die eroverheen rijden opladen, terwijl het licht komt vanuit bosjes die zijn bewerkt met lichtgevend kwallenextract’.
[[{“fid”:”30806″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]
Ruilen
Nog een Daan in de Duurzame 100 is Daan Weddepohl (34). Op nummer 13 ook een hoge binnenkomer. Hij is medeoprichter van ruilapplicatie Peerby en vertelt OneWorld enthousiast over de positieve effecten van delen: “Door onze ruilmethode ontmoeten buurtbewoners elkaar, wordt de CO2-uitstoot verminderd en worden grondstoffen bespaard.”
[[{“fid”:”30789″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Bernice Notenboom”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Bernice Notenboom”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]
Zwemmen in ijskoud water
Op plaats 27 komen we Bernice Notenboom tegen. Zij maakte een 800 kilometer lange voettocht over de Noordpool om zo de gevolgen van klimaatverandering aan te tonen. “Als ik straks zwem in ijskoud water of we zien ijsberen verdrinken in datzelfde water, dringt hopelijk de urgentie door”, zei ze in maart op OneWorld.nl.
[[{“fid”:”30790″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Reinier van den Berg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Reinier van den Berg”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]
Geitenwollensokken
Weerman Reinier van den Berg begon dit jaar Ecoland.tv, een themakanaal over duurzaamheid, maar dan zonder de geitenwollensokken. “Wij willen de niet-duurzame mensen nieuwe dingen leren en laten nadenken over duurzaamheid”, zei hij in juni tegen OneWorld. Zijn inzet levert hem een 85e plek op in de Duurzame 100.
Voorvechter van duurzaamheid
Iemand die zeker in de Duurzame 100 had gestaan is de dit jaar overleden ‘voorvechter van duurzaamheid’ Wubbo Ockels. Zijn overlijden kreeg ook op OneWorld.nl ruim aandacht met reacties van groene kopstukken als Marjan Minnesma, Herman Wijffels en Jan Rotmans.