Nieuwe kansen ‘family farming’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Wat de klimaatconferentie in Kopenhagen ook zal opleveren, duidelijk is dat het komende jaar beslissend wordt voor klimaatmaatregelen in de landbouw." Aldus Camilla Toulmin, directeur van het Britse IIED, een instituut dat onderzoek doet naar de gevolgen van milieuverandering in ontwikkelingslanden. Meer dan 130 professionals uit wetenschap, overheid en landbouworganisaties uit Nederland en ontwikkelingslanden discussieerden over de toekomst van family farming.

Family farming is een vorm van landbouw die niet alleen kleinschaliger is, maar ook beter aangepast aan de lokale situatie. Daardoor kan deze landbouw flexibeler inspringen op klimaatverandering. Dagvoorzitter Bram Huijsman van Wageningen Universiteit: "Multifunctionele landbouw, afgestemd op de lokale situatie, daar draait family farming om. Daar waar grootschalige, industriële landbouw de grenzen van de groei veelal heeft bereikt, zijn er voor deze familiebedrijven nog volop mogelijkheden."

Nieuwe kansen zijn er ook in het voeden van de steden. Stadslandbouw betekent in een stad als Accra, de hoofdstad van Ghana, dat er een dagelijkse stroom van verse groenten, fruit en dierlijke producten naar de stad is. Honderden ‘family farmers’ vinden er hun bestaanszekerheid. "Omdat men voor de teelt vast afval en afvalwater als meststof gebruikt, snijdt het mes aan twee kanten", aldus dr. Olufunke Cofie, die de kansen van deze stadslandbouw onderzoekt in Accra.

Kennis is voor family farming onmisbaar om nieuwe kansen te grijpen. Dat is de rol van ileia, een netwerkorganisatie die praktische kennis onder ‘family farmers’ over de hele wereld uitwisselt. Directeur Edith van Walsum: "ileia viert nu haar 25-jarig bestaan. De jarige is in die 25 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die boeren in Latijns-Amerika, Afrika en Azië met elkaar verbindt en kennisuitwisseling mogelijk maakt. Door middel van zeven netwerken bereiken we mondiaal een kwart miljoen boeren en boerinnen, die kunnen zorgen voor voedsel en milieu. Zij gaan dagelijks om met klimaatverandering."

Klik hier voor een discussie over het belang en de kansen van family farming.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons