Column

‘Nieuwe’ hygiënemaatregelen? Voor jullie Nederlanders misschien!

Het volk ‘met de goorste handen van Europa’ wordt zich nu het coronavirus op de loer ligt opeens bewust van zijn vieze gewoontes. Je schoenen uit in huis en je handen wassen na élk toiletbezoek? Niks nieuws voor mensen met een migratie-achtergrond, weet Carmen Felix.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Hygiëne extra belangrijk wegens corona’, ‘Slechts 50 procent van de Nederlanders wast handen na wc-bezoek’, ‘Plotselinge run op handzeep’ en nog meer pijnlijke koppen vlogen je de afgelopen weken om de oren. Nederland is in paniek, er gaat een virus de wereld over en zolang er geen vaccin is, kunnen we er tenminste voor zorgen dat we onszelf en ons huis schoonhouden. Voor veel Nederlanders met een migratieachtergrond, zoals ik, was dat altijd al onderdeel van het gezinsleven. Meer dan bij andere Nederlanders in elk geval.

Schoenen uit in huis

Ik kan me weinig viezers voorstellen dan met schoenen die je buiten draagt door het huis lopen. De schoenen waarmee je kilometers door onbekend vuil en weet-jij-veel-wat-nog-meer hebt lopen slepen. Even iets uit je slaapkamer halen en hoppakee: misschien ligt er nu wel een stukje hondenstront of een herkauwd frietje naast je bed. En nu loop je ook nog de kans om met je Jordans door een volgesnoten coronazakdoek te lopen en die je huis in te krijgen. Voor veel mensen met een migratieachtergrond is het altijd al een standaardregel geweest: binnenshuis draag je geen schoenen. Beter nog: je trekt je schoenen al uit voor je de drempel over stapt. Tijd om dat advies over te nemen.

Extra tip: leg wegwerpschoenhoesjes klaar in de gang voor als je visite krijgt en geen puf hebt om een discussie aan te gaan over schoenen uittrekken. Scheelt ook weer een gênant moment als ze bijvoorbeeld stinkvoeten of gaten in hun sokken hebben.
Extra extra tip: zorg dat je voorlopig helemaal geen visite meer hebt.

Handen zo vaak mogelijk wassen

Voor je eigen gemoedsrust: laten we niet ál te lang stilstaan bij hoe weinig Nederlanders hun handen blijkbaar wasten in het pre-coronatijdperk. De cijfers liegen er in elk geval niet om en de prijs voor ‘goorste handen van Europa’ nemen we maar even voor lief. Er zijn in Nederland blijkbaar heel veel mensen die geen tot de nok toe gevulde zeeppompjes in wc, badkamer, keuken en/of slaapkamer hadden staan en daarom zijn alle zeepvakken in de winkels nu leeg. Geen overbodige luxe, aangezien het RIVM onlangs bekendmaakte dat het coronavirus tot wel drie dagen kan overleven op tafels, stoelen en andere oppervlakten.

Nu het einde der tijden is ingeluid, gaat iedereen massaal aan het blikvoer, de bamisoep en noedels

Voor veel mensen met een migratieachtergrond is ‘je handen zo vaak mogelijk wassen’ iets wat er tijdens je opvoeding in wordt gestampt. Of het nou onderdeel is van je religie of gewoon cultuur, je wast je handen als je buiten bent geweest, je wast je handen na elk toiletbezoek, je wast je handen voor het koken, je wast je handen na het koken, je wast je handen als je naar bed gaat – je wast je handen heel vaak. Komt nu heel goed uit.

Nu we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, daarom een extra tip als je ook eindelijk aan het handen wassen bent geslagen: hou je handen lekker moist met een goede, vettige handcrème. Van al dat handen wassen worden ze hartstikke droog. Als het kan eentje zonder alcohol (droogt je huid van uit) en glycerine (worden je handen plakkerig van).

Voornamelijk houdbaar voedsel in huis

Nu het einde der tijden is ingeluid, is iedereen opeens massaal aan het blikvoer, droogvoer, houdbaar voedsel, de bamisoep en noedels gegaan. Spoiler: de wereld vergaat niet. En de supermarkten blijven waarschijnlijk gewoon open, dus hamsteren is niet nodig.

In een migrantengezin is er altijd één kast waarin alles staat wat je nodig hebt om een oorlog te overleven

Maar als je uit een gezin met migrantenouders komt, weet je dat er altijd één kast is die tot de nok toe gevuld is met blikken soep, gigantische zakken rijst, blikken corned beef, bonen, mais en noedels: alles wat je nodig hebt om – ik zeg maar wat – een oorlog te overleven. Wist jij veel dat dat er zo ingebakken zat bij je ouders?

Extra tip: laat de Albert Heijn, de Jumbo, de Dirk en de Lidl eens links liggen en haal je proviand bij de Marokkaanse slager, Turkse groenteboer, Indische toko, Chinese groothandel of Indiase kruidenboer. Gegarandeerd kortere rijen en als je geluk hebt ook lagere prijzen en neem van mij aan: veel lekkerder voedsel. Daarnaast steun je hiermee een lokale middenstander in plaats van dat gigantische concern dat het toch wel redt tijdens deze crisis.

Buitenkleding omwisselen voor binnenkleding

‘Niet met je vieze kleding op het bed liggen!’ riep mijn moeder altijd als ik het waagde om met de kleren die ik naar school aan had op mijn schone beddengoed neer te vlijen. Als je thuiskomt, trek dan iets aan wat je niet buiten hebt gedragen. Klinkt als een strenge, panische coronaregel, maar in sommige huishoudens is het de norm. In huis draag je sloffen en een huispak. Weet jij veel wat er allemaal op de spijkerbroek kleeft waarmee je vandaag op dat muurtje hebt gezeten of tegen die tramdeur aan hebt geleund?

Je billen vegen met wc-papier is als je vieze vaat schoonmaken met een droog keukenpapiertje

Extra tip: zie het als iets comfortverhogends. Je trekt je bh uit, doet je riem, stropdas en bovenste knoopje los, loopt op blote voeten of in warme sokken. Hoe eerder je je uit de outfit van buiten wurmt, hoe comfortabeler je binnen bent. En dan is het hele hygiëne-aspect alleen maar mooi meegenomen.

Wc-papier hamsteren

Hier kunnen we heel kort over zijn. Je billen vegen met enkel wc-papier na het poepen is als je vieze vaat schoonmaken met een droog keukenpapiertje en daarna terug in de kast zetten. De huid bij je bil verdient meer dan alleen wat droog papier. Sterker nog: het schreeuwt om liefde in de vorm van water, natte doekjes en goede hygiëne. Immers: als je met een blote voet in poep gaat staan, dan volstaat vegen met een droog papiertje toch ook niet?

Heb je je ook altijd afgevraagd waarom je Ghanese, Surinaamse, Koreaanse of Indische vrienden een fles, plantengieter of pan in de wc hebben staan? Die gebruiken ze om hun kont mee te wassen! Wij Indo’s hebben zelfs een speciaal woord voor die fles: botol cebok. Voor het naar de wc gaan vullen met warm water en als het zo ver is, weet je wat je te doen staat: spoelen die billen. Inmiddels zijn de meesten van ons overigens overgestapt op zo’n handzaam bidetslangetje dat je kan monteren aan de waterleiding van je wc en spoelbak. Misschien een investering voor als het wc-papier ooit echt opraakt en je besluit ook dát deel van je lijf schoon te willen houden?

We leven in onzekere tijden door het coronavirus. Er is behoefte aan betrouwbare informatie én verdieping. We hopen dat je dit bij ons vindt en wil bijdragen aan onze onafhankelijke journalistiek.

Dit kan je doen door te doneren of je te abonneren op ons magazine. Alvast bedankt!

Jij zit betaald thuis, je schoonmaker ook?

#Coronahulp genoeg, maar weten ouderen die te vinden?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons