Nieuw platform voor open data over ontwikkelingshulp 2.0

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het platform ontstaat door de integratie in Partos van de "IS Hub", een reeds langer bestaand informeel overleg van voornamelijk jonge ontwikkelingsorganisaties, die pionieren op het snijvlak van internet en ontwikkelingssamenwerking.

Het overleg is opgericht door AKVO, 1%club, Text2Change, AfricaInteractive, Global Village Media (uitgever van OneWorld en onzeWereld), Nabuur en Nivocer. In  de loop van de tijd heeft het zich uitgebreid met deelnemers van o.a. Peers, Hivos, Oxfam Novib, Butterfly Works, Pif World en Partos.

De integratie in Partos heeft als doel om de krachten verder te bundelen en vanuit deze positie zowel innovatie als standaardisatie van internettoepassingen in de Nederlandse ontwikkelingssector aan te jagen. Het platform zal hierbij zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij de internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Het nieuwe platform zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een systeem voor open data op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Partos en het Ministerie hebben als onderdeel van hun samenwerking in de ResultatenRapportage het voornemen uitgesproken om te werken aan een gezamenlijk initiatief op het gebied van open data voor de ontwikkelingssector. De recent aangenomen Kamermotie is daarvoor een extra stimulans.

Open development data camp
Als eerste stap in die richting organiseert Partos in samenwerking met het Ministerie een open development data camp in het voorjaar van 2011. Tijdens deze bijeenkomst gaan diverse groepen betrokkenen (zowel databeheerders en ontwikkelaars uit binnen- en buitenland, als beleidsmakers, monitoring & evaluatiemanagers en journalisten) samen aan de slag: de open data repository verrijken, toepassingen ontwikkelen, standaardisatie uitbouwen, en koppelingen van bestaande systemen naar de repository leggen. Een dergelijk Open Development Data Camp biedt BZ en Nederlandse OS-organisaties ook een gelegenheid hun commitment aan transparantie en participatie duidelijk zichtbaar te maken aan zowel de sector als het publiek en de politiek.

Een naam voor het nieuwe platform wordt nog bedacht. Voor suggesties en nadere informatie over het nieuwe platform, en de voorgenomen activiteiten: Anne-Marie Heemskerk (amh@partos.nl).

 

Beeld: (cc) Brian Snelson

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons