Achtergrond

Nieuw Band Aid-liedje voor ebola-slachtoffers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dertig jaar geleden haalde Bob Geldof voor het eerst de creme de la creme van Britse popartiesten bij elkaar om een liedje op te nemen waarmee tijdens de kerstperiode geld ingezameld werd om honger in Afrika op te lossen. Band Aid was geboren, het nummer ‘Do they know it’s Christmas?‘ is sindsdien een internationale kersthit.

Sindsdien is het liedje twee keer opnieuw uitgebracht met andere zangers, in 1989 en 2004. Nu is er een nieuwe versie van het liedje opgenomen, waarbij voor het eerst niet alleen de samenstelling van de groep zangers, maar ook de tekst is aangepast.

Waar Band Aid-ers voorheen zongen ‘where the only water flowing is the bitter sting of tears‘ zingen ze nu ‘where a kiss of love can kill you, and there’s death in every tear‘. En Bono, die in 1984 en 2004 al zong ‘well, tonight, thank God it’s them, instead of you‘ zingt nu ‘well tonight we’re reaching out and touching you‘. (Zie dit artikel voor een overzicht van alle tekstwijzigingen.)

Het ensemble bestaat dit jaar uit oudgedienden, naast Bono onder andere Sinead O’Connor, Guy Garvey (Elbow) en Chris Martin (Coldplay). Maar ook nieuwe acts deden mee. Zo zingt One Direction de eerste regel van het lied en zijn Sam Smith en Paloma Faith te horen op de plaat.

Het nummer is vanaf vandaag te downloaden op iTunes. In Nederland is ook een ebola-campagne opgestart door de samenwerkende hulporganisaties.

Verkeerde beeldvorming
Niet iedereen staat te springen om zich bij Geldof aan te sluiten. Zo bedankt Damon Albarn, zanger van Blur en de virtuele band Gorrilaz, vriendelijk voor een plekje in het ensemble. Albarn vreest dat het hulplied schadelijk is voor de beeldvorming van Afrika dat het continent neerzet als ‘een plek die continue onze hulp nodig heeft’. Tien jaar geleden weigerde de zanger ook al om mee te doen aan Band Aid.

In 2012 uitte de Noorse organisatie SAIH eveneens kritiek op het fenomeen ‘hulpliedereen’ met een satirisch lied waarin Afrikanen opgeroepen om radiatoren te doneren aan het koude Noorwegen. Dit filmpje was zowel in Noorwegen als internationaal een hit.

‘Africa Stop Ebola’
Geldof en zijn ensemble zijn niet de eerste die met een lied tegen ebola komen. Afrikaanse artiesten sloegen in oktober al de handen ineen en namen het nummer ‘Africa Stop Ebola’ op.  Naast verschillende regionale sterren, doen ook wereldzangers zoals Amadou & Mariam en Oumou Sangaré mee. Het lied, gezongen in Frans en diverse lokale talen, heeft als doel luisteraars bewust te maken van de verspreiding en het gevaar van het virus. 

[[{“fid”:”31893″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Africa Stop Ebola – Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam, Salif Keita, Oumou Sangare and others.”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons