Achtergrond

Niemand ontkomt aan bezuinigingen Ploumen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De ministerraad heeft ingestemd met de langverwachte beleidsnota ‘Wat de wereld verdient: Een agenda voor hulp, handel en investeringen’. Veranderingen in de wereld vragen volgens Ploumen om een nieuwe agenda van hulp, handel en investeringen. Niemand, behalve de vrouw, zal aan de bezuiningingen ontkomen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”19453″,”attributes”:{“height”:381,”width”:480,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

 

De belangrijkste punten uit de nieuwe agenda op een rij:

– Nieuw fonds Het Dutch Good Growth Fund (in totaal 750 miljoen euro verspreid over drie jaar). Het gaat om financiering bestemd voor ondernemers in lage- en middeninkomenslanden, Nederlandse ondernemers met samenwerkingspartners in lage- en middeninkomenslanden (met name MKB) en voor Nederlandse ondernemers die willen exporteren naar lage- en middeninkomenslanden.

– Per 2017 wordt er 1 miljard bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. In 2014 is dat nog 750 miljoen euro.

– Op noodhulp, vrouwenrechten en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid wordt niet bezuinigd.

– Verder wordt er op bijna elke uitgave bezuinigd (zie inzet). Zo wordt er in 2014 60 miljoen euro gekort op voedselzekerheid. Daarmee breekt Ploumen met de door haar voorganger Ben Knapen ingezette trend om daar juist meer middelen voor in te zetten. Desalniettemin blijft voedselzekerheid wel een van de vier speerpunten van het beleid (naast  vrouwenrechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), water en veiligheid en rechtsorde).

 

Lees de nota op: Rijksoverheid

Foto: Martin Hoogeboom

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons