Nederlandse vrouwen verdienen minder en krijgen vaker met geweld te maken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vergeleken met de rest van de wereld hebben we het in veel opzichten behoorlijk goed in Nederland, maar wanneer het op de man-vrouw verhoudingen komt, scoren we relatief slecht op Europees niveau. 

Uit het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de status van de SDG’s in Nederland blijkt dat vrouwen in 2004 gemiddeld 16 procent minder per uur verdienen dan mannen. Dit is minder dan het EU gemiddelde. Ook als je beroep, onderbrekingen van de carrière en parttime werken meeweegt, is er nog altijd een beloningsverschil. Het verschil is wel bijna 9 procentpunt kleiner geworden sinds 2000. Landen als Italië, België en Zweden scoren beter.

Verder werken relatief veel vrouwen in Nederland parttime vergeleken met andere EU tegenhangers. Ondanks dat Nederlandse mannen in de afgelopen 15 jaar wel iets vaker parttime zijn gaan werken, werkt nog steeds één op vier mannen parttime in vergelijking met drie op de vier vrouwen. 

Ook blijkt uit het rapport dat in 2001 Nederlandse vrouwen vaker met geweld te maken hadden in hun privéleven. Dit gegeven wordt bevestigd door het onderzoek Violence Against Women, van Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria dat eerder dit jaar uitkwam. Ongeveer 45 procent van de Nederlandse vrouwen (vanaf 15 jaar) is weleens blootgesteld aan fysiek of seksueel geweld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons