Nederlandse pedoseksueel eindelijk veroordeeld in Cambodja

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse pedoseksueel Sebastian R.  is door het Provinciale Hof in Siem Raap, Cambodja, veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Hij is schuldig bevonden aan het plegen van onzedelijke handelingen met minderjarigen onder de 15 jaar en aan het in bezit zijn van kinderpornografie. De 44-jarige Sebastiaan R. werd in Nederland in 2004 al eens veroordeeld wegens langdurig misbruik van een 12-jarige jongen. OneWorld schreef in 2012 dat R., door gebrek aan medewerking van Nederlandse Justitie, bijna vrijuit ging voor zijn misdaden in Cambodja. 

In 2004 werd R. gearresteerd in Nederland en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens langdurig misbruik van een 12-jarige jongen. Eenmaal vrij pakte Sebastiaan zijn biezen. Hij vluchtte eerst naar Thailand en streek uiteindelijk neer in Cambodja. Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij OneWorld, ging met een geheime detective van de Cambodjaanse kinderhulporganisatie APLE (Action pour les Enfants) in 2012 naar hem opzoek en zag hoe hij op slechts enkele kilometers afstand van de beroemde Angkor Wat-tempels een opvanghuis voor arme kinderen runde.

“In mei 2011 kregen we de eerste aanwijzingen dat Seb kinderen misbruikte”, vertelt APLE-directeur Seila Samleang. “Hij gaf arme families geld als ze hun kinderen bij hem lieten wonen.” Drie maanden later werd hij gearresteerd wegens misbruik van vijf minderjarigen van zes tot dertien jaar. Maar doordat de kinderen hun verklaring introkken (Sebastiaan R. kocht de families om en intimideerde hen) zag de rechter zich eind augustus gedwongen om Seb vrij te spreken wegens gebrek aan afdoende bewijs.”

Als de aanklager officieel had kunnen aantonen dat de Nederlander zich al eerder schuldig maakte aan kindermisbruik, was hij nooit op borg vrijgelaten, schreef Terlingen in 2012. Maar het Nederlandse dossier kon niet aan de Cambodjaanse politie worden overgedragen: het protocol van het Ministerie van Veiligheid en Justitie verhinderde dat.

In 2013 werd Sebastiaan R. voor de tweede keer gearresteerd; er was nieuw bewijsmateriaal. Maar ook nu werd hij vrijgesproken door de onderzoeksrechter. APLE startte samen met de politie een nieuw onderzoek, wat leidde tot de derde arrestatie van de Nederlander. Ditmaal werd hij wel schuldig bevonden. Op 14 februari is hij veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons