Beeld: Hardwich Rosebel
Podcast

Podcast: ‘Nederlandse media zien debat als entertainment’

Wie heeft er een seat at the table in het Nederlandse medialandschap? Maurice Seleky van Pakhuis de Zwijger nodigde hoofdredacteur Seada Nourhussen uit voor een gesprek over de taak en toekomst van onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoe houden de media ongelijkheid in stand – en wat kunnen journalisten juist doen om machtsverhoudingen aan de kaak te stellen? Hoofdredacteur Seada Nourhussen ging in gesprek met Maurice Seleky van Pakhuis de Zwijger over het controleren van de macht als basistaak van de journalistiek.

Seleky en Nourhussen praten over tokenism, inclusiviteit, intersectionele politiek en de macht van taal. Over dat laatste is er binnenkort een evenement in Pakhuis de Zwijger: Wie bepaalt het gesprek? Volgens Nourhussen is het antwoord simpel: dat zijn al zeker twintig jaar dezelfde stemmen. “Wij nodigen de mensen uit die – soms letterlijk – geen plek aan de tafel krijgen.”

Ze praten verder over het verschil uit tussen échte informatie en effectbejag; tussen neutraliteit en onafhankelijkheid. “Dat we geen neutraliteit veinzen, betekent niet dat we niet onafhankelijk zijn,” legt Nourhussen uit. In plaats van een oppervlakkig debat tussen voor- en tegenstanders, kiest OneWorld voor gesprekken met diepgang. “We willen geen debat om het debat, we willen dat mensen samen iets bewerkstelligen.”

Seleky vraagt zich af waarom mensen eigenlijk een onafhankelijk medium zoals OneWorld zouden steunen, in een tijd dat alles gratis is. Niets is gratis, zegt Nourhussen. “Journalistiek wordt gemaakt door mensen. Je betaalt omdat je kwaliteit wil.”

Hóe geld een rol speelt in het streven naar een eerlijke en duurzame wereld, en wat ons geld in die wereld doet, gaat OneWorld samen met experts tijdens de volgende editie van OneWorld-Live, ‘Aandeelhouder Aarde’, op dinsdag 30 september in Pakhuis de Zwijger.

Bron: soundcloud.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons