Nederlandse banken betrokken bij palmolie-industrie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Alleen al in de afgelopen vijf jaar verstrekte de Britse bank HSBC samen met haar partners voor 16,3 miljard dollar aan leningen aan bedrijven. Deze bedrijven verwoestte grote oppervlakken regenwoud, veengrond en leefgebied van de orang-oetan. Ontbossing en verwoesting van veengronden door de palmolie- en pulpindustrie wordt in het algemeen gezien als de belangrijkste oorzaak van bosbranden, zware smog en CO2 productie. Volgens een studie van de universiteiten van Harvard en Columbia zijn naar schatting honderdduizend mensen in Zuid-Azië voortijdig overleden als gevolg van de grote luchtvervuiling door smog in 2015.

Nederlandse banken 

Ook Nederlandse banken als Rabobank, ING, ABN Amro en BNP Paribas doen driftig mee aan projecten die zorgen voor ontbossing door palmolie productie. Van alle banken die Greenpeace onderzocht, is ABN Amro volgens de milieuorganisatie de enige die een beleid heeft dat "in de buurt komt" van een NDPE-beleid (No Deforestation, No Peat, No Exploitation (geen ontbossing, geen vervening en geen uitbuiting). Maar dat beleid wordt niet goed geïmplementeerd, zegt Greenpeace. ABN Amro is betrokken bij een lening 1 miljard dollar aan het palmoliebedrijf Noble, waarvoor in mei 2016 de handtekeningen werden gezet.

Landroof en kinderarbeid

De palmolie-bedrijven waarin veel banken hebben geïnvesteerd, zijn volgens Greenpeace verantwoordelijk voor vernieling van regenwouden – inclusief het leefgebied van orang-oetans, landroof van de plaatselijke bevolking, opereren zonder vergunning, misbruik van werknemers en kinderarbeid, bosbranden en het verwoesten van veengronden. Deze activiteiten zijn in strijd met de Indonesische wet, en ook met het eigen duurzaamheidsbeleid van HSBC. "HSCB zegt een verantwoord beleid te hebben op het gebied van ontbossing", aldus Annista Rahmawati, campagnevoeder bij Greenpeace in Zuidoost-Azië. "Maar die mooie woorden worden vergeten als er contracten ondertekend moeten worden. Waarom werkt HSBC eraan mee om miljarden bijeen te brengen voor bedrijven die het vuur aanwakkeren?"

Banken en duurzaamheidsbeleid

Greenpeace noemt HSBC echter "relatief progressief." De bank heeft een duurzaamheidsbeleid en staat open voor kritiek, staat in het rapport. Rabobank, ING, ABN Amro en BNP Paribas zijn lid van de Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO), met als doel palmolieproductie te laten voldoen aan de duurzaamheidseisen. De Rabobank publiceerde in november vorig jaar een "aanscherping" van de visie op de palmoliesector. In oktober ondertekenden de Nederlandse banken een convenant dat moet bijdragen aan het handhaven van de mensenrechten bij investeringen, waaronder ook die in de palmoliesector. Maar met het tempo waarin de bossen in Indonesie verdwijnen is die inspanning verre van genoeg.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons