De grootste uitdaging binnen de gezondheidszorg wereldwijd is volgens Nederlanders het aantal mensen dat geen toegang heeft tot goede zorg. Dit blijkt uit onderzoek van Kaleidos Research onder 1057 Nederlanders.
Honger en besmettelijke ziektes
Op plek twee volgt honger en ondervoeding. De verspreiding van besmettelijke ziektes wereldwijd maakt de top drie van grootste gezondheidsuitdagingen wereldwijd compleet. Nederlanders hebben dus niet alleen oog voor zichtbare uitdagingen in eigen land, zoals stijgende zorgkosten.
Gratis zorg voor de allerarmsten
Goede zorg is volgens Nederlanders een universeel recht. De ruime meerderheid (80%) is van mening dat mensen in ontwikkelingslanden net zoveel recht hebben op goede gezondheidszorg als mensen in Nederland. Driekwart vindt dat er overal ter wereld een basisverzekering moet komen zodat iedereen toegang heeft tot medische zorg. De helft van de Nederlanders is zelfs van mening dat deze zorg gratis zou moeten zijn voor de allerarmsten op de wereld.
Wereldwijde gezondheid krijgt weinig aandacht in het Nederlandse beleid. En dat terwijl grensoverschrijdende gezondheidsproblemen, zoals antibiotica-resistentie, steeds belangrijker worden. Op Wereldgezondheidsdag presenteerde Kaleidos Research het rapport ‘Health has no borders’ en een filmpje dat in één minuut laat zien hoe onze gezondheid samenhangt met andere delen van de wereld.
Op 27 mei vindt het afsluitende debat 'Health & the City' plaats in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.
Meebetalen?
Als het aankomt op een (persoonlijke) financiële bijdrage aan global health, is de steun echter minder overtuigend. Iets minder dan de helft van alle Nederlanders (45%) vindt dat rijke landen moeten mee betalen aan een goede medische zorg in arme landen. Een kwart ziet het zitten om zelf mee te betalen aan gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. De steun voor uitgaven van de Nederlandse overheid aan global health is het grootst als deze zich niet beperkt tot bestedingen in ontwikkelingslanden. Twee keer zoveel Nederlanders steunen overheidsinvesteringen in onderzoek naar medicijnen tegen besmettelijke ziektes dan overheidsuitgaven aan seksuele voorlichting in ontwikkelingslanden.
Ebola als wake-up call?
Slechte gezondheidzorg in arme landen is volgens Nederlanders een probleem dat vooral vanuit morele motieven aandacht van de internationale gemeenschap verdient. Het is echter onduidelijk of Nederlanders beseffen dat gezondheidsproblemen ‘ver weg’ ook directe gevolgen kunnen hebben hier in Nederland. Mogelijk heeft de uitbraak van het ebolavirus in 2014 als een wake-up call gewerkt. De helft van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken om de mogelijke verspreiding van besmettelijke ziekten naar Nederland via internationaal verkeer van mensen of dieren. Het is echter de vraag, of dit besef beklijft nu de ebola-epidemie weer op haar retour is. Hoewel het virus duizenden dodelijke slachtoffers heeft geëist, bleef de geografische spreiding beperkt tot West-Afrika. Zolang er geen direct concreet gevaar in Nederland zichtbaar is, zal de steun voor overheidsuitgaven aan deze problemen ‘ver weg’ het waarschijnlijk moeten blijven afleggen tegen steun voor uitgaven aan meer zichtbare gezondheidsproblemen in eigen land.
Deze factsheet is gebaseerd op een hoofdstuk uit het rapport 'Health has no borders' van Kaleidos Research. Dit rapport zoomt in op hoe mondiale gezondheid leeft in Nederland , en is onder meer gebaseerd op interviews met 18 experts. Het volledige rapport is hier te vinden.