Achtergrond

Nederlander vreest ebola

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sinds februari dit jaar is een heel aantal inwoners van Sierra Leone, Liberia, Guinea en Nigeria ziek geworden door het ebola virus. Eind augustus was van ruim 3000 mensen bekend dat ze besmet zijn met ebola. Meer dan de helft van deze patiënten is overleden (RIVM).  

West-Afrika ligt niet naast de deur, maar met het vliegtuig ben je er in een paar uur. Daarbij waren er zowel eind augustus als begin september verschillende nieuwsberichten over mogelijke ebola besmettingen in België en Zweden. Dat bracht het virus dichterbij.  Meer dan de helft van de Nederlanders, 51%, is bang dat het ebola virus naar Nederland komt. Daar staat tegenover dat bijna een vijfde van de volwassen Nederlandse bevolking, 18%, niet bang is dat het ebola virus naar Nederland komt. Een kwart van de Nederlanders (25%) staat neutraal tegenover de stelling, zij zijn het niet eens maar ook niet eens met de stelling. 6% van de Nederlanders weet het niet of heeft er geen mening over.  

Niet alle Nederlanders even bang
Hoogst voltooide opleiding en politieke voorkeur van Nederlanders bepalen hoe Nederlanders aan kijken tegen de mogelijkheid dat het ebola virus naar Nederland komt. Nederlanders die hoog opgeleid zijn (die een HBO of universitaire opleiding hebben gevolgd), zijn het minder vaak eens met de stelling “Ik ben bang dat het ebola virus zich ook naar Nederland verspreidt”. Van de hoog opgeleiden geeft 44% aan dat zij bang is dat het ebola virus naar Nederland komt. Van de Nederlanders met alleen een basisschool of VMBO diploma is 60% het eens met de stelling. 

Figuur Ik ben bang dat het ebola virus zich ook naar Nederland verspreidt bij politieke voorkeur (% (helemaal) mee eens)

Nederlanders die in 2012 op de PVV hebben gestemd zijn het vaak eens met de stelling. Bijna driekwart van de PVV-stemmers (74%) is bang dat het ebola virus naar Nederland komt. Dit verschilt van aanhangers van GroenLinks (waarvan 29% het eens is met de stelling), ChristenUnie (35%), PvdA (44%) en het CDA (46% is het eens met de stelling). 

Kans klein dat Ebola naar Nederland komt
Volgens het RIVM is de kans klein dat het ebola virus naar Nederland komt. Ebola kan je alleen krijgen door direct contact met iemand die de symptomen heeft en al erg ziek is. Dit maakt de kans op verspreiding van het virus in Nederland, mocht het hier komen, zeer klein. Het is waarschijnlijk dat de patiënt dan al onder behandeling is van een (huis)arts die de GGD waarschuwt. 

Methodologische verantwoording: TNS NIPO heeft in opdracht van NCDO deze stelling uitgezet onder de Nederlandse bevolking. Het onderzoek heeft gelopen van 26 augustus t/m 2 september. Er is een representatieve steekproef van n=1420 volwassenen (18+) uitgenodigd voor dit onderzoek. In totaal hebben er n=1.019 mensen deelgenomen (72% respons).

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons