Nederlander bij Nobelprijs voor IPCC

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

IPCCBert Metz: "Uit de rapporten van IPCC blijkt dat we de grootste klimaatproblemen wereldwijd kunnen voorkomen door gebruik te maken van bestaande technieken. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld energie zuiniger gebruiken, duurzame energie opwekken en kolengestookte centrales voorzien van CO2 afvanginstallaties. Op deze manier is een reductie van 30% in de uitstoot van broeikasgassen in 2020 (Nederlandse kabinetsdoelstelling) haalbaar. Dat is een essentiële stap op weg naar het beheersen van klimaatverandering op lange termijn. De kosten om de gemiddelde temperatuurstijging tot twee graden te beperken zijn betaalbaar. Het gaat om enkele procenten van het mondiale bruto binnenlands product in 2040."

 

 MNP en het IPCC
Het secretariaat van een van de drie werkgroepen van het IPCC, namelijk de groep gericht op het verkennen van mogelijke maatregelen, is gehuisvest op het MNP. Bert Metz is co-voorzitter en Leo Meyer leidt het secretariaat van deze werkgroep. Naast het secretariaat schrijven verschillende MNP onderzoekers mee aan de IPCC rapporten. Bij de drie werkgroepen zijn circa 25 Nederlandse wetenschappers betrokken als auteurs of reviewers.

Gewapende conflicten

Het VN Klimaatpanel en Al Gore kregen de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen om de kennis over klimaatverandering systematisch bijeen te brengen en te verspreiden. Daarmee hebben zij, aldus het Nobelprijscomité, een fundament gelegd voor het tegengaan van klimaatverandering.

 

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen. Als er geen maatregelen worden genomen dreigen gevolgen als grote overstromingen, zwaardere orkanen, hittegolven en droogte. Dit veroorzaakt onder andere teruglopende opbrengsten van voedselgewassen, toenemen van ziekten en uitsterven van planten en dieren. Dat is een directe bedreiging voor het bestaan van miljarden mensen, met name in ontwikkelingslanden. Uit dat soort situaties kunnen gemakkelijk gewapende conflicten en vluchtelingenstromen ontstaan. Het VN Klimaatpanel en Al Gore leveren met hun werk een belangrijke bijdrage aan het helpen voorkomen van conflicten, aldus het Nobelprijscomité.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons