Achtergrond

Nederland uit recessie, noodhulpbudget erin

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Terwijl de Tweede Kamer nog tot 1 september van zijn zomerreces mag genieten, is voor het Kabinet de vakantie voorbij. Vandaag vergaderde de ministerraad weer voor het eerst na de vakantie in de Trêveszaal. Ik denk dat de stemming er best goed in zat. Gisteren presenteerde het CPB de macro-economische verkenningen: de belangrijkste cijfers over de verwachte ontwikkeling van de Nederlandse economie. En die cijfers vielen niet tegen. Voor 2015 wordt een economische groei verwacht van 1,25% en ook de werkeloosheid neemt af. Dit is vooral te danken aan de aantrekkende export. Het Financieele Dagblad kopte vanochtend opgetogen dat ‘politiek Den Haag voor het eerst sinds jaren niet hoeft te bezuinigen’. Hoera, we zijn uit de recessie!

Er zit nog een paar miljoen euro in, maar het jaar duurt nog lang

Wie er vermoedelijk wel wat sip bij zat tijdens de ministerraad was minister Ploumen. Zij meldde dat haar vrij besteedbare noodhulpbudget voor 2014 bijna besteed is. Er zit nog een paar miljoen euro in, maar het jaar duurt nog lang. En het aantal humanitaire crises op de wereld is niet meer bij te houden. Eerder deze week stelde de minister 1 miljoen euro beschikbaar aan hulpgoederen voor de gevluchte jezidi's in Irak. Maar we hebben ook nog Gaza, Zuid Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Syrië, om maar enkele van de meer in het oog springende voorbeelden te noemen.

17 van de 36 miljoen is al besteed
36 miljoen euro was er in 2014 gereserveerd voor vrij besteedbare noodhulp. Dat is slechts 15% van het gehele noodhulpbudget van 203 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan gaat op aan verplichtingen aan grote noodhulporganisaties als het VN Noodhulpfonds, UNHCR en het Internationale Comité van het Rode Kruis. Het betekende – vooral door de Nederlandse bijdrage aan de Syrische vluchtelingen – dat eind maart al 17 van de 36 miljoen euro besteed was. Op 27 maart vergaderde de Tweede Kamer hierover. Vooral D66 en de SP pleitten hartstochtelijk voor een structurele verhoging van het acute noodhulpbudget. Ploumen wilde daar toen niet aan: ‘Vorig jaar zat het OS-budget ruimer in z’n jasje en kon ik schuiven. Door de bezuinigingen en neerwaartse BNP zie ik die mogelijkheden nu niet’. Tot gisteren dus!

Het kan toch niet zo zijn dat Nederland in de rest van 2014 niet meer over de brug komt?

Nu het BNP volgend jaar weer gaat stijgen was Ploumen er vandaag als de kippen bij om een claim hierop te leggen. Teletekst berichtte vandaag dat ze al voor de eerste reguliere vergadering van het kabinet had gezegd dat de ‘bodem van het potje voor noodhulp in zicht komt’. Ik ben er daarom vrij zeker van dat op Prinsjesdag (16 september) een begroting wordt gepresenteerd voor 2015 waarin meer geld staat gereserveerd voor vrij besteedbare noodhulp. Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) brak tijdens het genoemde debat op 27 maart ook al een lans voor het verhogen van dit budget als het BNP zou aantrekken. Maar dat is pas voor volgend jaar. Het kan toch niet zo zijn dat Nederland in de rest van 2014 niet meer over de brug komt? Ik ben een optimistisch mens. Ik ga ervan uit dat er gewoon geld gevonden gaat worden als de nood letterlijk aan de man is. Onze briljante minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kan vast nog wel een onbesteed potje in de schatkist vinden. Toch?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons