Nederland recyclet als eerste asfalt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op iedere 1000 m2 ligt 57,5 m2 autosnelweg. Daarmee heeft Nederland de grootste asfaltdichtheid van Europa. Bedroevend nieuws? Niet echt, want Nederland kan nu als eerste land ter wereld asfalt voor 100% recyclen.

Volkerwessels is een Nederlands bouwconcern dat al een paar jaar bezig is met het vinden van nieuwe manieren om asfalt te recyclen. “Het recyclen van asfalt gebeurt al heel lang, maar de manier waarop wij het hier doen, is helemaal nieuw”, vertelt woordvoerder Gjalt Rameijer. “Je kunt de oude manier van recyclen met een barbecue vergelijken. Je vlees zit direct tegen het vuur aan en daardoor ‘beschadigen’ sommige delen.”

Die oude manier van recyclen, wordt “direct verhitten” genoemd. Direct verhitten zorgt ervoor dat de kwaliteit van het asfalt afneemt en het goedje na een tijdje onbruikbaar wordt. Daar vond Volkerwessels een oplossing voor. “Op dit moment zijn we eigenlijk overgestapt van een barbecue naar een koekenpan met antiaanbaklaag. Omdat we het asfalt niet meer direct verhitten, maar er een beschermlaag tussen zit, blijft al het asfalt onbeschadigd.” Bovendien is de uitstoot van CO2 bij dit systeem 75% lager dan bij de productie van nieuw asfalt.

Volkerwessels heeft in één van de toegangswegen van Schiphol een “proefvlak” liggen dat bijna helemaal uit gerecycled materiaal bestaat. “We zijn er op dit moment inderdaad nog niet in geslaagd om asfalt echt voor de volle 100% te recyclen”, zegt Gjalt Rameijer. “Maar we weten in theorie hoe het moet en hebben de apparatuur om het te doen. Het is nu een kwestie van uitproberen en erachter komen hoe alles in de praktijk uitpakt.” 

 

Bron: Agentschap NL 
Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons