Beloofd is beloofd
De initiatiefnemers van de actie zijn dit jaar in Idomeni en Griekenland geweest en besloten toen dat het zo niet langer kon. Maar zomaar iets opstarten is moeilijk. “We wilden de mensen hierheen halen, maar we dachten meteen: ‘dat kan niet, dat is mensensmokkel’.” Dus begonnen ze de actie die de regering wil helpen hun belofte na te komen. Zo voelen de deelnemers het ook. “Ik wil niet schuldig zijn aan de boodschap die de Nederlandse overheid uitdraagt als zij haar belofte niet nakomt”, zegt deelneemster Inga Teekens. Samen met haar vriendin Mary Voermans, die ook meedoet aan de actie, heeft ze vrijwilligerswerk gedaan op Lesbos. “Daarbij komt dat de mensen in de kampen geen perspectief hebben. Ze kunnen alleen wachten en zitten. Het is geen menswaardig bestaan. Er moet echt wat gebeuren”, vult Mary Voermans aan.
“Ik wil niet schuldig zijn aan het niet nakomen van de belofte
Zelf een verschil maken
En die mensen kunnen ook rekenen op deelneemster Anneke Nusselder. Zelf heeft ze geen auto, maar ze wilde zo graag komen dat ze met de trein vanuit Zwolle naar Den Haag is gereisd. Daar heeft ze met de OV-fiets vanaf het startpunt een ‘sluiproute’ genomen naar het Binnenhof. “Ik heb zelf gekeken naar de mogelijkheden om mensen hierheen te halen, maar dat werd me afgeraden. Op dit moment heb ik een vluchteling opgevangen in huis.” En die steun blijft zeker niet onbenut volgens de actiegroep. Ze verzamelde alle gegevens van de deelnemers en is bereid die aan de staatssecretaris te geven.
Dit is pas het begin
Deelnemer Moritz Ebinger staat er iets positiever in. “Dit soort acties hebben veel meer invloed dan stemmen. Ik doe hieraan mee om reclame te maken voor een betere wereld.” Voor Rikko is deze actie pas het begin van een grotere beweging. “Als dit geen effect heeft, willen we eind januari naar Brussel rijden om aandacht steun aan te bieden. Er zijn veel meer mensen in Europa die er net zo over denken als wij.”
Gegoochel met cijfers
Binnen debatteren Rikko en Tinkebell met Riezebos over de exacte cijfers. De cijfers die zo klaar als een klontje lijken voor de deelnemers, worden niet erkend door de staatssecretaris. Een dag later brengt Dijkhoff zijn berekeningen naar buiten op Facebook. Volgens hem is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor asiel een stuk lager dan de 65.000 mensen waarop de 3797 die Nederland moet opnemen is gebaseerd . En als je naar die cijfers kijkt, ligt Nederland precies op schema. Hij sluit vervolgens af met een verwijzing naar het wetboek. “Mensensmokkel is een strafbaar feit. Ik adviseer iedereen dan ook daar niet toe over te gaan.” De actiegroep laat het hier niet bij zitten en gaat op social media het gesprek aan met de staatssecretaris. Het is zoals Rikko zelf al voorspelde “Dit is pas het begin!”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand