Achtergrond

‘Nederland haalt voldoening uit liefdadigheid’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Overheid, ontwikkelingsorganisaties, bedrijven en particulieren verzinnen de gekste dingen om geld in te zamelen of om bewustzijn te kweken voor een of meer van de doelstellingen die in 2000 opgesteld werden door de Verenigde Naties om de armoede te halveren. Deze armoedetargets die in 2015 gehaald moeten zijn, zijn momenteel weer even actueel omdat de VN van 20 tot en met 22 september in New York een voortgangstop houdt. Vandaar dat ideële organisaties extra uitpakken met allerlei ludieke acties als het beschilderen van zwangere buiken tegen kraamsterfte en het timmeren van doodskisten voor aidsslachtoffers.

In opdracht van het NCDO deed de IS Barometer onlangs weer het jaarlijkse onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlanders bij de millenniumdoelen. Nederlanders blijken maar weinig vertrouwen te hebben in de haalbaarheid van de millenniumdoelen.
millenniumdoelen3456
Bijna de helft (49%) van de ondervraagden geeft aan ervan gehoord te hebben en bijna een kwart (23%) kan een of meerdere doelen noemen.

“De drang van Nederlanders om bij te dragen aan een betere wereld komt voort uit de Joods-christelijke traditie”, zegt Professor Theo Schuyt van de Vrije Universiteit van Amsterdam die promoveerde op liefdadigheid. “Als kleine succesvolle handelsnatie vonden wij dat we de wereld beter achter moesten laten dan dat we aantroffen.”

Voldoening
Die mentaliteit van ‘er moet iets gebeuren en snel’ is er volgens Schuyt nog steeds. Of het nou om de millenniumdoelen of de Anne Frankboom gaat, volgens Schuyt voelen Nederlanders een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat zich vertaald naar talloze stichtingen en organisaties. We halen voldoening uit liefdadigheid. Dus verzinnen we bijvoorbeeld een buggyrace, om aandacht te vragen voor kraamsterfte. Het is een onderdeel van de Estafette voor Wereldmoeders die gezondheidsorganisatie Simavi van 4 tot en met 17 september houdt. Zwangere vrouwen laten hun buik beschilderen, er wordt gepicknickt in een geboortebos, of er gaan zoveel mogelijk zwangere vrouwen op de foto.

“Met ludieke acties bereik je een groter publiek”, zegt Schuyt. “Gekkigheid vergroot het groepsgevoel.”

Doodskisten bouwen
We doen ook aan yoga. In het weekend van 18 en 19 september zamelen we geld in voor schoon drinkwater. De internetcampagne ‘steengoed wat jij doet van EEN concentreert zich op het totaalplaatje. Door digitale stenen te leggen kunnen particulieren en bedrijven bijdragen aan een betere wereld. Het kopen van fairtrade producten is al voldoende.

Nederland telt 148 millenniumgemeenten. Elke gemeente geeft daaraan een eigen invulling. Zo financiert de gemeente Heusden een project in Afrika waarbij lokale jongeren doodskisten maken voor een nette en waardige begrafenis voor aidspatiënten. Voor die jongeren betekent dit tevens een goede leerschool voor een beroep als timmerman.

Of al deze activiteiten hebben bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelen weten we over vijf jaar. “De intentie is mooi en het typeert Nederland”, weet Schuyt. “Je moet de doelen zo hoog stellen dat je er onderdoor kan lopen.”

De millenniumdoelengekte beperkt zich overigens niet alleen tot Nederland. Over de hele wereld grijpen ngo’s de komende VN-top aan om alle actieregisters open te trekken. Persbureau IRIN maakte een overzicht. Meer weten over dit onderwerp? Hou je op de hoogte via ons dossier millenniumdoelen.

 Foto bovenaan: Melanie Rijker, www.mery.nl  

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons