NCDO stopt subsidies omroepen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het besluit gaat op 1 augustus in, maar eerdere overeenkomsten met zendgemachtigden en programmamakers zullen nog wel worden nakomen. Hierdoor kan in de rest van dit jaar en volgend jaar nog een aantal door ministeries en via draagvlakorganisatie NCDO gefinancierde programma's op televisie komen.   

In 2007 subsidieerde NCDO voor ruim een miljoen euro aan rtv-programma's. Daaronder de co-productie van vijf omroepen 'Sporen uit het Oosten van documentairemaker Rob Hof. Hij ontving vorig jaar een zilveren Nipkowschijf voor de serie.  

NCDO betreurt het kabinetsbesluit. 'Het betekent dat programma's die inzicht geven in het leven van mensen in ontwikkelingslanden moeilijker of zelfs helemaal niet meer gemaakt kunnen worden', zo stelt woordvoerder Juni Floor.  De organisatie hoopt van het ministerie binnenkort meer duidelijkheid te krijgen of ook commerciële omroepen in het vervolg van subsidie zijn uitgesloten.  

De NCRV is zich nog aan het beraden wat het kabinetsbesluit betekent voor Mambapoint.tv, een internetplatform voor kleinschalige ontwikkelingshulpprojecten. Eind augustus moet duidelijk zijn of de omroep ook zonder NCDO-subsidies doorgaat met dit project, aldus Mambapoint-presentator Evelien Bos.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons