Natuurramp in Zwarte Zee door gezonken schepen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de Straat van Kertsj, een nauwe zeestraat die de verbinding vormt tussen de Zwarte Zee en de kleinere Zee van Azov, zijn daarnaast twee vrachtschepen met een lading zwavel gezonken, zo heeft het Russische ministerie van noodsituaties bekendgemaakt. Van één vrachtschip is de voltallige bemanning in veiligheid gebracht; acht bemanningsleden van het andere schip worden nog vermist.

Schade aan het milieu
Alle dertien bemanningsleden van de Russische olietanker, die geladen was met ongeveer 4.000 ton olie, zijn in veiligheid gebracht. Vanwege het zware weer is het niet mogelijk om de olievlek op korte termijn op te ruimen, waardoor schade aan het milieu Olieonontkoombaar is, zei het hoofd van Rosprorodnadzor, het staatsorgaan dat de milieuveiligheid in de gaten moet houden. Waarschijnlijk gaat het nog "enkele jaren" duren voordat de olie is opgeruimd. Volgens een medewerker van het openbaar ministerie stamde de gezonken olietanker nog uit de sovjettijd en was hij gebouwd voor olietransporten op rivieren en om die reden niet sterk genoeg om zwaar weer op open zee te kunnen trotseren.

Volgens het hoofd van Rosprorodnadzor zal de gelekte zwavel van de twee gezonken vrachtschepen geen milieuschade veroorzaken, maar kunnen de twee vaartuigen wel olie lekken. Het persbureau RIA Novosti berichtte echter dat de zwavel volgens de natuurbeschermingsorganiatie Groene Kruis mogelijkerwijs nog veel schadelijker is voor het milieu dan de gelekte olie.

Lees verder bij Trouw.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons