Twee jonge vluchtelingen beklimmen een heuvel in Via Lattea op weg naar de Franse grens. Beeld: Tessa Kraan

Naast deze skipiste in de Alpen worden vluchtelingen opgejaagd

Via Lattea in de Alpen is behalve een geliefd skigebied ook een tussenstop voor vluchtelingen op weg naar West-Europa. Landen als Italië en Frankrijk voeren grenscontroles uit, terwijl dat eigenlijk niet mag. Ze maakten de afgelopen jaren honderden keren gebruik van een uitzonderingsregel om migranten tegen te houden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Sciare senza confini’, staat in grote letters geschreven boven een kaart van een skipiste nabij het rustige Italiaanse Alpendorp Claviere: ‘Skiën zonder grenzen’. De grens met Frankrijk is nog geen 300 meter verderop. In de omgeving strekt zich een web uit van skiliften over het wintersportgebied Via Lattea. Wintersportfanaten worden hierheen gelokt met de belofte van ‘grenzeloos’ sportplezier.

Maar die grenzeloosheid geldt niet voor iedereen. Al sinds 2017 steken vluchtelingen langs ditzelfde gebied de Alpen over, op weg naar Frankijk. Zowel Italië als Frankrijk zijn lid van de Schengenzone, waarbinnen personen vrij zouden moeten kunnen bewegen, maar illegale pushbacks1 zijn op de grens aan de orde van de dag. De landen komen ermee weg dankzij een uitzonderingsregel die de afgelopen jaren honderden keren is aangewend om migranten tegen te houden.

Een ongebruikelijk toevluchtsoord

De Iraanse Parvis (35) is al ruim tien jaar van huis.Beeld: Tessa Kraan
In de Rifugio Fraternità Massi (‘Opvang van de Broederschap Massi’), niet ver van het treinstation van het kleine dorp Oulx, brengen dagelijks zo’n vijftig vluchtelingen de nacht door, om de volgende dag te proberen te voet de Italiaans-Franse grens over te steken. De meer dan vijftig vrijwilligers van de rifugio geven de vluchtelingen een slaapplek, warme maaltijden en de benodigde uitrusting voor de voettocht over de Alpen. Aan de muur van een gemeenschappelijke ruimte hangen tekeningen en boodschappen als: ‘Wij willen vrede’ en ‘Vaarwel, thuis’, in het Arabisch, Farsi en Pasjtoe, maar ook Frans, Engels en Italiaans. Ook het noodnummer 112 staat er groot tussen geschreven.

Twee vluchtelingen die hier hun toevlucht vonden zijn Parvis (35) en Naid (26)*, beiden uit Iran. Voor hun veiligheid – hun vlucht zit er nog niet op – wensen ze niet met hun echte naam in dit artikel te komen. Na de dood van Jina Mahsa Amini sloot Naid zich aan bij straatprotesten in Teheran, maar het werd al snel te onveilig voor hem om te blijven: hij stond op camerabeelden van demonstraties en werd bedreigd door de politie.

Naid vertrok, op weg naar België waar een vriend woont, en ontmoette in Montenegro Parvis, ook onderweg naar West-Europa. Parvis is op dat moment al langer ontheemd: tien jaar geleden verliet hij het ‘beklemmende sociale korset’ van de Islamitische Republiek, waar hij geen toekomst voor zichzelf zag, en trok naar Turkije. Hij hoopt het Verenigd Koninkrijk te bereiken. “Ik ben net Marco Polo!” zegt hij over de lange weg door vele landen die hij al heeft gemaakt.

We zijn het inmiddels gewend te worden opgejaagd

Parvis en Naid maken zich op om de volgende avond te voet de Italiaans-Franse grens over te steken. Hun wacht dan een 11 kilometer lange tocht over Alpenpaadjes in het nagenoeg pikkedonker, op 800 meter hoogte bij temperaturen onder het vriespunt. Ze ogen verrassend ontspannen. Zijn de mannen dan niet bang? “Nee”, zegt Parvis. “We hebben het gevaarlijkste gedeelte van onze tocht al achter de rug. We zijn over de Balkan gekomen, over de grens tussen Bosnië en Kroatië. Die is ongelooflijk gevaarlijk: mensen worden daar geslagen met stokken en vastgehouden door de politie. En we zijn het inmiddels gewend te worden opgejaagd door politieagenten en grenswachten.”
Aan de muur in het rifugio hangen bemoedigende woorden die vluchtelingen voor elkaar hebben achtergelaten.Beeld: Tessa Kraan
Een groep tieners wordt tegengehouden door Franse grenspolitie, enkele honderden meters voorbij de Franse grens.Beeld: Tessa Kraan
Grenswachten patrouilleren op de piste.Beeld: Tessa Kraan

Uitzonderingsclausule

Frontex: Europa's dodelijke grensleger

Die agenten worden hier, sinds de eerste vluchtelingen probeerden over te steken in 2017, steeds meer gestationeerd. Frankrijk ontwijkt de Schengenafspraken al sinds 2015 door controles uit te voeren aan zijn grenzen. Hiervoor doet het land een beroep op een uitzonderingsregel van het Verdrag: in het geval van een aannemelijke bedreiging voor de interne veiligheid mogen lidstaten, als laatste toevlucht, tijdelijke grenscontroles herinvoeren met een maximale termijn van zes maanden.

Volgens Martina Cociglio, een jurist in de rifugio, gebruiken lidstaten de uitzondering vooral als een voorwendsel om de komst van migranten en asielzoekers te beperken. “Er is meestal geen sprake van geweld”, zegt Cociglio, “maar het is wel frustrerend. Vluchtelingen krijgen de kans niet om asiel aan te vragen, waar ze recht op hebben. De Franse politie houdt ze uren vast, tot ze worden opgehaald door de Italiaanse politie. Ze krijgen niet de kans om een advocaat te raadplegen en er is geen tolk.” Allemaal zaken waar vluchtelingen recht op hebben volgens het Vluchtelingenverdrag.

Naid op zijn telefoon. De foto op de achterkant is van zijn moeder, die overleed toen hij jong was.Beeld: Tessa Kraan
Als de maximale termijn na zes maanden verloopt, moet Frankrijk opnieuw aan de andere Schengenlanden kenbaar maken2 dat het tijdelijke controles invoert en waarom. Het voerde onder andere al de terroristische aanslagen in Parijs (november 2015) en de klimaattop COP21 (november en december 2015) aan als redenen voor tijdelijke grenscontroles.

Tot eind april 2023 voert Frankrijk als reden onder meer ongereguleerde migratie en de oorlog in Oekraïne aan voor het uitvoeren van grenscontroles. De Europese Commissie kan zo’n besluit van een land niet vetoën, maar een rechter kan zich er wel over buigen. Dat overkwam Oostenrijk: in april 2022 oordeelde het Europese Hof van Justitie in een primeuruitspraak dat de regering niet aannemelijk genoeg had gemaakt dat grenscontroles noodzakelijk waren en dat Oostenrijk het Verdrag dus schond. Maar de grenscontroles werden niet stopgezet: Oostenrijk en andere landen voerden nieuwe gronden aan voor de controles, zoals de oorlog in Oekraïne.

Als een uitzondering de regel wordt

Schengenlidstaten maken steeds vaker gebruik van de uitzonderingsclausule: sinds 2015 in totaal 320 keer. In zo’n 180 gevallen werd de coronacrisis als onderbouwing aangevoerd. In de acht jaren vóór 2015 werd de clausule in totaal slechts 32 keer aangewend. Op dit moment maken zes landen – behalve Frankrijk ook Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Denemarken – gebruik van de tijdelijke uitzondering om grenscontroles mogelijk te maken langs een deel van hun grens of, in het geval van Frankrijk, de gehele grens.

Opvallend genoeg is het Frankrijk, dat zo vaak gebruikmaakt van de uitzonderingsclausule om onder de Schengenafspraken uit te komen, dat vaak als een van de eerste andere EU-lidstaten op de vingers tikt voor mensenrechtenschendingen. De Franse aanpak lijkt te werken: als deel van de inspanningen van de Europese Commissie om migratie terug te dringen (veelal op aandringen van landen als Frankrijk) stelt de Europese Commissie een hervorming van de Schengenverdragen voor. De hervorming zou het makkelijker maken voor staten om grenscontroles in te voeren.

Parvis en Naid stippelen hun route uit met behulp van Google Maps.Beeld: Tessa Kraan
Parvis and Naid lopen ‘s nachts door het Italiaanse grensdorp Claviere, op weg naar de grens met Frankrijk.Beeld: Tessa Kraan
Het European Council on Refugees and Exiles (ECRE), een netwerk van ngo’s, vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling. ECRE vreest dat de aanstaande hervorming zou leiden tot gevaarlijkere grenzen en een inperking van mensenrechten. Het ngo-netwerk ziet een bredere ontwikkeling waarin EU-wetten worden ondermijnd of afgezwakt als reactie op zogeheten ‘irreguliere’ migratie. Het rapport van ECRE schetst een cynisch beeld: als je maar lang genoeg afspraken aan je laars lapt, worden de afspraken vanzelf in jouw voordeel herschreven.

Driedubbele knoop

In het enige café dat geopend is in Claviere wachten Naid en Parvis de volgende dag tot de avond valt. Achter de grote ramen van het café, met een panorama-uitzicht over de omgeving, reikt de stoeltjeslift van de Col Boeuf enkele honderden meters het dal in. Drie in het zwart geklede mensen staan op de helling, die op het dorp uitkomt, bij een van de pilaren van de skilift: het zijn Franse grenswachten, volgens Naid en Parvis. Ze zijn op de uitkijk voor vluchtelingen die de heuvel over zouden willen steken.

Een detail als een losse schoenveter kan het succes van een grensoversteek bepalen

Terwijl het donker inzet, vertelt Parvis over de situatie in het land dat hij tien jaar geleden verliet en springen de tranen in zijn ogen. “Veertig jaar geleden wilde iedereen een visum om naar Iran te komen, nu worden mensen vermoord als vliegen. Meisjes bekopen hun wens om vrij te zijn met de dood.”
Parvis strikt zijn veters extra goed voor de oversteek.Beeld: Tessa Kraan
Naid en Parvis maken zich op hun voor het vertrek. Geduldig en nauwgezet strikt Parvis de schoenen die hij bij de rifugio kreeg. Enkele knoop, dubbele knoop, driedubbele knoop. Dat leerde hij onderweg: een detail als een losse schoenveter kan het succes van een grensoversteek bepalen. De mannen zetten hun telefoons op stil en de helderheid van hun scherm op de laagste setting. De spanning is voelbaar.

Als het buiten donker is geworden, stappen de twee naar buiten en zetten zich in beweging richting de grens. Ze stappen stevig door, zonder te rennen, met hun gezicht bijna volledig verstopt in hun capuchons. Een paar honderd meter voor de officiële grensovergang slaan ze een steile bosweg in. Na een paar tellen slokt de duisternis hen op. Als ze de volgende dag niet terug zijn in de rifugio, is het zo goed als zeker: Naid en Parvis hebben de grens over weten te steken.

* Parvis en Naid staken de Italiaans-Franse grens over op 22 november 2022. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

‘Legaal’ vluchten naar Europa? Dat kán bijna niet

REPORTAGE: Wie asiel krijgt in Griekenland wacht 'extreme armoede'

  1. Een pushback is het terugdringen van vluchtelingen aan de grens zonder dat zij een asielaanvraag kunnen doen, soms met geweld. ↩︎
  2. Officieel luidt de verplichting dat de lidstaat ‘het herinvoeren van controles kenbaar moet maken aan de Raad (en zodoende andere Schengenlanden), het Europees Parlement en de Europese Commissie alsmede aan het publiek’. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons