MyExperience: ‘Schelden was volstrekt normaal’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Acht maanden lang woonde student sportmanagement Maikel Rijnenberg (25) in Costa Rica. Via Stichting  ISOP (Internationale Studenten OntwikkelingsProjecten) hielp hij met het opzetten van een voetbalschool in een achterstandswijk in San José. Binnen vijf jaar neemt de lokale bevolking het over. Door Mirjam Vossen Wat was er bijzonder aan dit project? “De voetbalschool staat in…

Maikel RijnenbergAcht maanden lang woonde student sportmanagement Maikel Rijnenberg (25) in Costa Rica. Via Stichting  ISOP (Internationale Studenten OntwikkelingsProjecten) hielp hij met het opzetten van een voetbalschool in een achterstandswijk in San José. Binnen vijf jaar neemt de lokale bevolking het over.

Door Mirjam Vossen

Wat was er bijzonder aan dit project?

“De voetbalschool staat in Purral, een van de grootste achterstandswijken van San José. Jongeren daar kunnen het lidmaatschap van een commerciële voetbalschool niet betalen. Met een aantal mensen uit de wijk hebben we daarom een vereniging opgericht die draait op vrijwilligers. Dat proces heb ik met enkele anderen begeleid.”

Waar liepen jullie tegenaan?

“De sfeer in Purral is behoorlijk ruw. Er is veel armoede en de wijk kampt met problemen zoals criminaliteit en drugs. Dit zag je terug aan het gedrag van de leden. De jongens komen van de straat, sommigen hadden een echte gangster-uitstraling. Ze toonden weinig discipline, scholden veel en kwamen vaak te laat. Dit gold ook voor de trainers!”

Daar sta je dan als student-begeleider uit Nederland. Hoe heb je dat aangepakt?

“De verleiding was groot om dan maar zelf de trainingen te geven. Maar dan zouden de trainers nooit leren om verantwoordelijkheid te nemen. Onze tactiek was om positief te blijven, ons niet te ergeren en de trainers een spiegel voor te houden: ‘De jongens kijken enorm tegen jou op. Welk voorbeeld geef je hen als je zelf steeds te laat komt?’ Inmiddels is de sfeer totaal veranderd. De kinderen praten niet meer door de trainers heen en corrigeren elkaar als ze te druk zijn.”

Wat is de belangrijkste les die je mee naar huis hebt genomen?

“Blijf je soepel opstellen. Ook als zaken anders lopen dan jij wilt, kan het goed zijn. Zo hadden onze vrijwilligers een sportdag voor de jongens georganiseerd. Ze deden alles echt op het állerlaatste moment. Als ik dat zo zou doen, dan zou ik ontevreden zijn over mezelf. Maar uiteindelijk is het hen wel gelukt en hadden de jongeren een leuke en leerzame dag. Het hoeft niet altijd op jouw manier te gaan.”

Meer weten? www.isop.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons