Achtergrond

MVO Nederland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De ‘people-man’, zo wordt hij wel genoemd door zijn collega’s bij MVO Nederland. Glenn van der Burg (39) helpt bedrijven het beste uit hun personeel te halen. ‘Het gaat om wat mensen kunnen worden, niet wat ze zijn geweest’, staat op de achterkant van zijn visitekaartje. Ook over werken bij MVO Nederland weet hij alles te vertellen. “Mensen die op de juiste plek werken zijn gelukkiger, maar ook effectiever en creatiever.”

Wat doet MVO Nederland precies?
“MVO Nederland is een stichting die in 2004 is opgericht, nadat de overheid besloot dat bedrijven zich meer met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig moesten houden. Wij stimuleren bedrijven hier stappen in te ondernemen, versterken MVO-activiteiten die organisaties ontplooien en verbinden bedrijven die van elkaar kunnen leren. We stellen onze kennis ter beschikking in de vorm van bijvoorbeeld workshops en organiseren intervisiebijeenkomsten.”

Hoe is de sfeer bij MVO Nederland?
“We zijn een behoorlijk platte organisatie. Je krijgt hier veel vrijheid om je eigen ideeën uit te werken. Omdat we subsidie ontvangen moeten we vaak wel gestructureerd en volgens regels werken. Tegelijkertijd zijn onze partners allemaal bedrijven en moeten we voor hen marktgericht denken. Daarvoor moet je innovatief zijn. Dat spanningsveld is interessant.”

“We hebben geen vaste werkplekken, elke dag kun je kiezen waar je gaat zitten. In een open ruimte, waar je aangesproken kunt worden en het vaak wat rumoeriger is, of in een gesloten kantoor als je rustig wilt werken. Je zit dus steeds naast een andere collega. Dat is handig, want vaak zit er veel kennis waar je het niet verwacht. En het versterkt de onderlinge band.”

Kun je iets vertellen over de mensen die hier werken?
“Het grootste deel van de werknemers is vrouw, zo’n zeventig procent. We hebben mensen van alle leeftijden maar de meesten zijn eind twintig of begin dertig. Er werken hier veel communicatiemedewerkers, projectmanagers en mensen die zich bezig houden met kennisontwikkeling.”

“Voor velen is werken bij MVO Nederland een tweede stap in hun carrière. Ze zijn erachter gekomen in andere organisaties dat ze iets met duurzaamheid of eerlijke handel willen doen. We geloven allemaal dat veranderkracht in het bedrijfsleven zit, dus dat je daar moet beginnen als je wilt werken aan een betere wereld.”

Zijn jullie zelf ook verantwoord bezig?
“Jazeker. Onze vloerbedekking is cradle to cradle, de koffie is fair trade, onze bureaus zijn tweedehands of recyclebaar en niemand heeft een auto van de zaak. We proberen duurzaamheid op alle vlakken in de organisatie door te voeren, tot de schoonmaak aan toe.”

“Ook voor het personeel wordt heel goed gezorgd. We krijgen een deel van ons sportabonnement vergoed, thuis werken wordt gestimuleerd en een heel fijn extraatje is dat eens in de twee weken de masseur langskomt. Je merkt dat alle medewerkers daardoor heel gemotiveerd zijn. Dat is belangrijk, want maatschappelijk verantwoord ondernemen begint natuurlijk bij enthousiaste mensen.”

Hoe kom je bij MVO Nederland aan de slag?
“We groeien snel, dus we hebben regelmatig vacatures. Ik raad aan om goed uit te zoeken wat je precies wilt. Alleen zeggen ‘ik wil iets met maatschappelijk verantwoord ondernemen’ is niet genoeg. Wat is echt jouw drijfveer? Is dat bijvoorbeeld dat je iets wilt doen tegen kinderarbeid, zorg dan ook dat je daar veel vanaf weet, ervaring hebt met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op dat gebied en kritische vragen kunt beantwoorden.”

“Er wordt weleens gezegd dat er te weinig MVO-banen zijn, voor het aantal mensen dat hier iets mee wil doen. Dat is niet zo, als je creatief bent is er altijd een baan op MVO-gebied te vinden. Als accountant bij een bedrijf kun je bijvoorbeeld heel veel betekenen voor het MVO-beleid van die organisatie. MVO Nederland helpt heel veel bedrijven op weg, maar de echte verandering komt toch van binnenuit.”

LEZERSVRAAG VAN SANDER
Ik wil bij een organisatie werken die concreet bijdraagt aan verandering. Zijn jullie een hands-on en aanpakken organisatie of voelen jullie je toch meer ondersteuners en faciliteren jullie organisaties?

“Wij geven geen één op één advies aan bedrijven en staan daarom niet middenin de dagelijkse werkelijkheid. Tegelijkertijd zijn we ook geen stukkenschrijvers; we maken geen beleid. We werken faciliterend, je kunt ons het best vergelijken met een makelaar. Onze voelsprieten staan altijd uit en we brengen mensen en bedrijven met elkaar in contact die interessant kunnen zijn voor elkaar. Dat is zeker concreet, maar als je dagelijks ‘in de modder’ wilt staan, is een functie binnen een bedrijf misschien meer iets voor jou.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons