MVO-Nederland opent website voor ambities

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een druk op de rode knop opende Koning Willem-Alexander gisteren de website ambitie2020.nl, waarop het Nederlandse bedrijfsleven kan verwoorden hoe fantastisch ze over zes jaar maatschappelijk zullen ondernemen.

Het was het verjaarscadeau van kennisinstituut MVO Nederland, tien jaar werd het, aan zichzelf, haar leden en andere ondernemers. En zoals het hoort bij een verjaardag, bleef het vooral gezellig in het Beatrix Theater in Utrecht.

Maximale duurzame impact
Een paar van de ambities die al op de site verzameld zijn: ‘Groene netten, groene toekomst in 2020’, Alliander. ‘Nederlandse tuinbouw zorgt voor maximale duurzame impact in ontwikkelingslanden en opkomende markten,’ sector Tuinbouw. ‘Delta Lloyd wil dat in 2020 bedrijven structureel samenwerken om armoede in Nederland veroorzaakt door problematische schulden te voorkomen’, Delta Lloyd.

Nee, zulke ambities formuleren is niet gratuit, benadrukte de vlotte presentator van de openingsact van de verjaardag. “Als je ambities communiceert, dan kan een ander jou daar op aanspreken. Bovendien kunnen anderen aanhaken bij je idee, zo ontstaat samenwerking.”

Betere wereld
De ambitie waarmee MVO Nederland tien jaar geleden begon was ‘van Nederland het duurzaamste land ter wereld maken’, werd gememoreerd. ‘En,’ vroeg de presentator aan Jan Peter Balkenende die in zijn politieke hoogtijdagen het kenniscentrum aanzwengelde, ‘gelukt of niet gelukt?’ Balkenende, die nu voor Ernst & Young multinationals adviseert over duurzame groei, gleed gemakkelijk terug in zijn politieke rol. “Laat ik eerst dit zeggen: grote ondernemingen doen het goed. We hebben zaken in beweging gebracht. (…) Het doel moet zijn dat je werkt aan een betere wereld.”

Nog veel te doen
De directeur van MVO Nederland, Willem Lageweg, was scherper. “MVO is inmiddels vanzelfsprekend. Maar er is nog veel te doen. We zijn onbezorgd aan het dansen op een vulkaan.” Hij wees op klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, en benadrukte dat er nog veel meer verandering nodig is om het noodlot af te wenden.

“Koplopers zijn de term MVO al anders aan het laden. Meervoudig Vernieuwend Ondernemen.” Niet alleen duurzame papierinkoop, maar radicaal processen en systemen omgooien. Lageweg sprak ook de 2020 ambitie uit van MVO Nederland. “Nederland is het wereldvoorbeeld voor een circulaire en inclusieve (lees: iedereen doet mee, red.) economie”. Bij deze genoteerd.

Website: ambitie2020.nl
Beeld: Jan Willem Groen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons