Achtergrond

Muziekrecensie: Bebey Prince Bissongo op zijn best op het podium

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bissongo deed de afgelopen drie jaar meer dan 150 plaatsen in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, België, Spanje, Nederland en Algerije aan voor een concert. Hij moet de smaak flink te pakken hebben gehad, wat hem deed besluiten om een live-album uit te brengen.
Na een paar keer in het Amphi'Opéra in zijn huidige woonplaats Lyon te hebben gespeeld, nam hij dit album Limaniya (tolerantie) op, zijn tweede. De enigszins psychedelische cover van het album suggereert een kleurrijk geluid, dat door de spontaniteit van het live-concert zeker tot uitdrukking komt.

Zoon van de keizer
Bissongo groeide op met de klanken van de muziek uit zijn geboorteland Burkina Faso, maar heeft daar in de loop der jaren zijn eigen eigen sound aan toegevoegd. We herkennen een duidelijke jazz-invloed, maar ook blues, rock en funk. Hij toont zich de waardige erfgenaam van zijn vader, l'Empereur Bissongo, die een van de beroemdste muzikanten uit Burkina Faso was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.
In 1983, toen hij nog maar net twaalf jaar oud was, besteeg hij al het podium. Hij nam deel aan een belangrijke toernee die verschillende grote steden in Burkina en Mali aandeed. Met de Benda Band verkreeg hij vervolgens een zekere bekendheid. De band was erg populair onder jongeren uit zijn land in de laten jaren negentig.
Op een zeker moment begon het buitenland te trekken, mede doordat hij in 1998 een prijs won in België. Hij bleef in Europa hangen en bekwaamde zich in het spelen op de jazz-gitaar, wat op dit album overigens ook goed te horen is. Met Belgische en Afrikaanse jazz-georiënteerde muzikanten nam hij het album Pogsongo op, zijn debuut.
Inmiddels woont hij in Lyon, waar hij zijn huidige band samenstelde. Zijn streven is om door zijn muziek zijn vaderland Burkina Faso steviger op de kaart te zetten. Aangezien we Burkina voornamelijk kennen van enkele overigens uitstekende djembé-spelers, is Bissongo daar met Limaniya zeker in geslaagd.

Bestel Limaniya online
Meer over Afrikaanse muziek en recensies op Mixite.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons