Munt op het menu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Marokko is vandaag de dag importeur nummer een van Chinese thee. Die vormt namelijk de basis van de Marokkaanse muntthee die ook wel Toeareg-thee genoemd wordt, naar een nomadisch Berbervolk. Juist doordat de Marokkaanse thee gedronken werd door nomaden verspreidde die zich al snel in het Magreb-gebied van Noord-Afrika. Vermoedelijk is deze theetraditie ontstaan halverwege de negentiende eeuw, toen de handel opbloeide en de Chinese thee het land bereikte. Marokkanen drinken graag en veel thee: het is een onmiskenbaar element van hun cultuur.

 

Nana

theepotenglasEr zijn verschillende soorten munt, die vandaag de dag zowel in Europa als in Noord-Afrika gekweekt worden. De blaadjes van de groene munt of aarmunt worden gebruikt voor de thee. De speciale Marokkaanse munt heet Nana, genoemd naar een Afrikaans volk. Kenmerk van deze variant is dat die niet heel scherp mentholachtig van aard is, maar wel de frisse noot geeft aan de thee. De traditie van het theezetten luistert nauw, het is vaak het hoofd van een familie die zich eraan waagt: de juiste hoeveelheden, de juiste handelingen. Thee (drinken) is binnen de Marokkaanse cultuur een teken van gastvrijheid en daarmee een sociale aangelegenheid: als je bij iemand op bezoek gaat moet je op z'n minst een glaasje thee drinken en ook in winkels moet je niet vreemd opkijken als er thee gedronken wordt om de aanschaf van het een of ander te beklinken.

 

Zoet

chinesegunpowderDe zogenaamde Chinese Gun Powder zijn de groene theekorreltjes waarvan de thee, samen met verse munt en suiker getrokken wordt. De thee wordt vanuit een theepot met een lange tuit in kleine glaasjes geschonken. Aan de hoogte vanwaar de theeschenker de thee in het glaasje giet, zou de theedrinker kunnen afleiden hoe gewaardeerd hij door de gastheer wordt. De traditie schrijft ook voor dat er drie glaasjes achter elkaar ingeschonken worden. Het eerste zou sterk zijn als het leven, het tweede goed als de liefde en het derde zoet als de dood. 

 

Recept van de site van het Nederlands Instituut Marokko:    

Benodigdheden: 

 

 1 hitte bestendige theepot

 1 liter water

 5 takjes munt

 1,5 eetlepel gun-powder thee (bij Marokkaanse buurtwinkel)

 4 eetlepels suiker

 Mooie kleine theeglaasjes

 

 

Bereiding:

 

Kook het water in de theepot op het vuur, als het water kookt voeg dan de thee toe. Draai het vuur zacht en laat de thee ongeveer twee minuten goed doorkoken totdat de thee blaadjes opengaan. Voeg dan de suiker toe en de munttakjes. Haal de thee van het vuur.

 

Je kunt de thee doorroeren met een lepel, maar beter is de thee te "roeren" door twee keer een glaasje thee in te schenken en deze vervolgens terug in de pot te gooien. Daarna kun je de glaasjes thee inschenken om te drinken, het liefst vanaf een halve meter hoogte zodat er een laagje schuim op de thee komt. De glazen moet je tot ongeveer de helft vullen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons