Mondiale Pootafdruk: Tips voor een duurzame dierendag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens Jan Juffermans, duurzaamheidsexpert van De Kleine Aarde, is het best mogelijk de mondiale voetafdruk, of in dit geval pootafdruk, van uw huisdier te 'berekenen'.
 
pootafdrukken
Foto: CC

Mondiale pootafdruk

 
Dat er op de website van de mondiale voetafdruk gevraagd wordt hoe vaak je parkiet nieuwe kleren koopt is misschien een klein beetje overdreven. Maar zonder dollen kan er best een inschatting worden gemaakt van welke huisdieren meer beslag leggen op de hulpbronnen en grondstoffen van de aarde dan anderen.
 
kat ruikt tomaat
Foto: CC

Vegetarisch feestje

 
"Het voedsel van het huisdier is hierbij het eerste criterium. Een vegetarisch huisdier is een stuk duurzamer dan een vleeseter", aldus Juffermans. Dus de eerste tip voor een geslaagde duurzame dierendag: schotel je hond of kat eens wat gezonde snacks voor, zoals worteltjes of tomaatjes. Zo kun je zelf ook nog een beetje meefeesten, aangezien bothappen of kluifjesfluiten meestal toch een dierenonderonsje blijft.
 
Verder heeft Juffermans nog een gouden tip tegen verspilling voor als hond- of katlief het niet eens is met het vegetarisch dieet: "Ga eens langs de visboer om visafval te vragen, dat deden wij ook vaak voor onze kat". Bij de slager is het vaak wat lastiger om gratis vlees te krijgen, aangezien vleesafval vaak nog verkocht wordt als gehakt. Uiteindelijk zal ieder gelukkig dier-baasje koppel culinaire verschillen met duurzame liefde overwinnen.
 
tropische vis
Foto: CC

Does size matter?

 
Na het voedsel wordt de mondiale pootafdruk van dieren bepaald door hun omvang. Kleine dieren hebben echter niet altijd vanzelfsprekend een kleine pootafdruk of, flauw maar waar, vinafdruk. "De impact van tropische vissen is relatief zeer groot, aangezien de aquariumbakken en constant werkende pompjes energie vreten" zegt Juffermans.
 
samen uit, samen thuis
Dodi op vakantie

Samen uit, samen thuis

 
Vooral speciale behoeften kunnen de pootafdruk doen groeien. "Honden die worden uitgelaten met de auto hebben een aanzienlijk grotere impact op het milieu dan honden die gewoon een blokje om lopen". En ook wanneer het huisdier mee gaat op (vlieg)vakantie, laat dit dier uiteraard aanmerkelijk meer sporen na op deze wereld. Dus maak de wereld en waarschijnlijk ook uw dier blij en ga met dierendag uit in eigen land!
 
Dierendag anders belicht
 
Zo zie je maar, een duurzame dierendag is appeltje, eitje. Maar door ook alle andere dagen van het jaar de mondiale voet- en pootafdruk in de gaten te houden zullen er nog vele dieren en andere dagen kunnen volgen! En voor mensen die op een andere manier heel veel van dieren houden, heeft Jan Juffermans ook nog een tip om hun eigen mondiale voetafdruk niet uit de hand te laten lopen: "Kip is het minst belastende vlees, daarna komt varken en dan rund." Eet smakelijk allemaal!

De Kleine Aarde

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons