Mondiaal burgerschap non-issue voor kabinet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Minister Ploumen voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking ziet geen mogelijkheid om subsidieloket SBOS weer te openen. Daarmee komt een einde aan de steun voor organisaties die zich inzetten voor mondiaal burgerschap. Wel wil de minister particuliere initiatieven via MyWorld (blijven) ondersteunen. De minister antwoordde gisteren op Kamervragen van CDA’er Agnes Mulder over de opschorting van…

Minister Ploumen voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking ziet geen mogelijkheid om subsidieloket SBOS weer te openen. Daarmee komt een einde aan de steun voor organisaties die zich inzetten voor mondiaal burgerschap. Wel wil de minister particuliere initiatieven via MyWorld (blijven) ondersteunen. De minister antwoordde gisteren op Kamervragen van CDA’er Agnes Mulder over de opschorting van SBOS.

Door Mirjam Vossen

SBOS blijft dicht: een echte verrassing was dat niet. Deze Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking werd eind 2010 geopend om mensen in Nederland bij wereldvraagstukken te betrekken.  69 organisaties, waaronder twee particuliere initiatieven, kregen subsidie. Partin, brancheorganisatie voor kleinschalige ontwikkelingsorganisaties, diende een aanvraag in namens 62 leden – die overigens niet werd gehonoreerd. Maar nog geen jaar na de start ging SBOS weer dicht. En de minister ziet vanwege de bezuinigingen van het huidige kabinet ‘op dit moment geen budgettaire ruimte’ om nieuwe aanvragen toe te laten.

Volgens Kamerlid Mulder levert SBOS echter ‘een belangrijke bijdrage aan de facilitering van het kleinschalig particulier initiatief’. Ze vroeg de minister om duidelijkheid over toekomstige subsidiefaciliteiten. Daarnaast wilde ze weten welke de visie de minister had op de rol van SBOS en die van het particuliere initiatief.

Over de eerste vraag was Ploumen duidelijk: ze wil geen enkele toezegging doen over aanvullende mogelijkheden voor financiering. Ook op de laatste vraag kwam een duidelijk antwoord. Het overgrote deel van de particuliere initiatieven wordt zonder overheidssubsidie bekostigd, aldus Ploumen. “Daarmee geeft het invulling aan wat deze initiatieven kenmerkt: de eigen particuliere verantwoordelijkheid.” De minister ziet ondersteuning door de overheid vooral als ‘inhoudelijk en faciliterend’.  Ze noemde in dit verband specifiek het platform MyWorld.nl, dat (via NCDO) deels door haar Ministerie wordt bekostigd.

De tweede vraag van Mulder bleef echter onbeantwoord: hoe ziet de minister de rol van SBOS in de toekomst? Of anders gezegd: hoe denkt het ministerie over betrekken van burgers bij internationale samenwerking? De subsidie van SBOS ging immers niet zozeer naar kleinschalige ontwikkelingsprojecten, maar vooral naar initiatieven in Nederland om mensen te betrekken bij mondiale thema’s. Het schrappen van SBOS, maar vooral het uitblijven van een inhoudelijke toelichting, wekt de indruk dat mondiaal burgerschap voor dit kabinet een non-issue is.

Ga hier naar de antwoorden van Ploumen op de Kamervragen over SBOS.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons