Achtergrond

Mogelijk toch een diplomatieke oplossing in Syrië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Gezamenlijk Speciaal Vertegenwoordiger voor Syrië, Lakhdar Brahimi (midden), Secretary of State van de VS John Kerry (links) en de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov houden een persconferentie in Geneve. UN Photo/Jean-Marc Ferreé

 

13 september 2013 – Zijn inspanningen maken een diplomatieke oplossing mogelijk die meer dan twee jaar van bloedvergieten in Syrië zou kunnen beëindigen, de vertegenwoordiger van zowel de Verenigde Naties als de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, die een bijeenkomst voorgezeten heeft tussen hoge ambtenaren uit Rusland en de Verenigde Staten over het ontwerpen van een politieke weg uit  het Syrische conflict, in Genève vandaag.

Op een persconferentie gehouden in het VN-hoofdkwartier in Genève na de vergadering, sprak de heer Brahimi naast de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry. De twee ministers waren in Genève sinds donderdag voor het bespreken van een Russisch voorstel om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te plaatsen.

"Het werk dat je doet is uiterst belangrijk op zich, maar het is ook belangrijk voor iedereen die met je samenwerkt om de conferentie van Genève met te bekronen," vertelde de heer Brahimi aan verslaggevers, verwijzend naar de lang geleden voorgestelde internationale vredesconferentie over Syrië ook bekend als 'Genève II'.

De heer Brahimi is hard aan het werk op het diplomatieke front om de conferentie tot een succes te laten worden, met inbegrip van de besprekingen vorige week op de G20-top in St. Petersburg. Het doel van een tweede conferentie in Genève zou zijn om een politieke oplossing voor het conflict te vinden, door middel van een alomvattende overeenkomst tussen de Syrische regering en de oppositie voor de volledige uitvoering van het communiqué van Genève, na de eerste internationale bijeenkomst over de kwestie op 30 juni 2012.

In zijn commentaar, bedankte minister Kerry de Verenigde Naties en de heer Brahimi voor het voorzitten van de discussies over Genève II. Die besprekingen waren productief en tijdig, omdat hijzelf en de heer Lavrov al in bespreking waren, op initiatief van Rusland, over het controleren, verwijderen en vernietigen van chemische wapens in Syrië en we zijn het erover eens dat het constructieve gesprekken zijn geweest.

“President Obama hecht bijzonder aan een onderhandelde oplossing en we weten dat Rusland het daarmee eens is. We werken er hard aan gemeenschappelijke grond te vinden en dat te laten gebeuren. We zijn beiden overeengekomen dat meer huiswerk nodig is," zei de heer Kerry, aankondigend dat hij en de heer Lavrov gepland hebben elkaar te ontmoeten in New York tijdens het algemene debat van de Algemene Vergadering van de VN, vanaf 24 september.

Terwijl de twee leiders zich verder beraden over de situatie, waarbij ook een datum voor de Geneva II-conferentie ter sprake komt, zal een groot deel van de weg vooruit "afhangen van het bereiken van succes in de komende uren en dagen over de kwestie van de Syrische chemische wapens”, aldus de heer Kerry.

"Zowel Sergei Lavrov als ik, onze landen en onze presidenten, zijn diep bezorgd over het aantal doden en de vernietiging die het gevolg zijn van activiteiten aan alle kanten, die meer en meer vluchtelingen en een humanitaire ramp creeren," zei hij, eraan toevoegend dat de twee regeringen vastbesloten zijn om samen te werken.

Vervolgens zei de heer Lavrov dat nu Syrië het wetgevend decreet, dat voorziet in de toetreding van Syrië tot het Verdrag tot verbod op de ontwikkeling, de productie, de aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens heeft ondertekend," moeten we onze professionals en de Verenigde Naties erbij betrekken om een weg te ontwerpen, zodat het probleem snel kan worden opgelost.

"We zijn erg blij dat de heer Brahimi ons heeft ons uitgenodigd om een langere termijn oplossing voor Syrië te bespreken, namelijk de voorbereidingen voor de Genève II-conferentie. Vanaf het begin van het Syrische conflict, hebben Rusland en de Russische president een vreedzame oplossing bevorderd," zei hij.

De heer Lavrov merkte op dat Rusland de conferentie geinitieerd heeft, waaruit het Genève communique voortgekomen is, overeengekomen en ondertekend door bijna alle grote spelers, waaronder de Verenigde Naties, de landen in de regio en de P – 5, de permanente leden van de Veiligheidsraad. "

" Het is erg jammer dat het communique voor een lange periode werd verlaten en we niet in staat waren om de goedkeuring van de Raad van dat belangrijke document te verkrijgen, " zei hij.
Hij bedankte de heer Kerry voor zijn inspanningen om het communique van nieuwe energie te voorzien en, in samenwerking met Rusland tot uitvoering te brengen, onder meer door het houden van een nieuwe conferentie in Genève. Hij zei dat hij dankbaar was voor de gesprekken met de heer Brahimi.

Intussen heeft de voorzitter van de Mensenrechtenraad van de VN, die momenteel in zitting is in Genève, een brief aan zowel de heer Lavrov en de heer Kerry gestuurd, om hun aandacht trekken voor het werk van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie over Syrië, die de Raad in 2011 heeft opgericht.

De voorzitter van de Raad, ambassadeur Remigiusz Henczel van Polen benadrukte dat de commissie nog geen toegang tot Syrië worden verleend, ondanks herhaalde oproepen aan Damascus om de deskundigen toe te laten. De voorzitter van de Raad stelt voor dat de Russische en Amerikaanse functionarissen de zaak zouden kunnen opnemen tijdens hun besprekingen in Genève.

De commissie presenteerde maandag haar laatste verslag aan de Raad voor de Mensenrechten, daarbij verwijzend naar incidenten van moord, verkrachting, marteling, wijdverspreide aanvallen op burgers en gijzelingen, gepleegd door Syrische troepen en door gewapende groepen die tegen de overheid strijden. Hij zei dat de daders van deze overtredingen en misdaden handelen in strijd met het internationaal recht. Ze zijn echter niet bang voor verantwoording.

Het panel, dat Syrië vandaag beschreef als een slagveld waar bloedbaden ongestraft blijven en een onnoemelijke aantal Syriërs zijn verdwenen, meldde dat de regering en de pro-regeringstroepen in Syrië nog steeds wijdverspreide aanvallen uit voeren op de burgerbevolking en ongestraft moorden, martelen, verkrachten en mensen laten verdwijnen, allemaal misdaden tegen de menselijkheid. Hij benadrukte dat er geen militaire oplossing is voor dit conflict.

Bron: UN News Centre

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons