Moeten reisorganisaties vrijwilligersreizen naar weeshuizen afschaffen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de jaarlijkse Vakantiebeurs die deze week plaatsvindt zal de ANVR, de Nederlandse koepelorganisatie voor reisorganisaties, haar leden ontmoedigen om weeshuisbezoeken aan te bieden. Dat liet het Algemeen Dagblad afgelopen weekend weten. 

Op dit moment bieden zeker negentien Nederlandse reisaanbieders excursies naar weeshuizen aan, zo onderzocht Defence for Children. Deze vorm van ‘voluntourisme’ zorgt weliswaar voor financiële inkomsten, maar heeft volgens het Better Care Network Netherlands, een netwerk van organisaties in Nederland die hulp bieden aan kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden, vaak een negatief effect op kinderen.

Dat het natuurlijk hechtingsproces van kinderen verstoord kan worden wist je misschien al. Maar volgens het Better Care Network kunnen vrijwilligersprojecten in weeshuizen ook bijdragen aan kinderhandel. Het werk is namelijk zo populair dat de vraag ernaar stijgt. In het rapport ‘Vrijwilligerswerk in “weeshuizen”, waarom niet’ pleit het Better Care Network Netherlands voor de afschaffing van deze reizen.

Het Algemeen Dagblad kreeg veel reacties op het artikel, met name van weeshuizen die zich zorgen maken over het krijgen van een slecht imago. Volgens hen kan het vrijwilligerswerk in sommige gevallen geen kwaad: "Als een reisorganisator vooraf het juiste weeshuis uitzoekt, is er niets aan de hand met bezoeken van toeristen." 

Wat vind jij?

[[nid:49662]]

 

Heb je een ander idee over vrijwilligerswerk in weeshuizen? Of wil je je reactie toelichten? Daarvoor biedt de poll helaas geen ruimte. Gebruik daarvoor het reageerformulier hieronder

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons