Achtergrond

Moeders in Kameroen strijken borsten van dochter plat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het doel hiervan is de borstvorming bij de pubermeisjes tegen te gaan. Moeders vrezen namelijk voor een vroegtijdige zwangerschap waardoor de meisjes hun school niet af kunnen maken. De gedachte is dat de meisjes zonder borsten niet aantrekkelijk zijn voor mannen en daarom geen seks, vrijwillig dan wel niet onvrijwillig, zullen hebben. Het aantal ongewenste zwangerschappen ligt in Kameroen erg hoog: rond de dertig procent van alle zwangerschappen. Een groot deel van deze meisjes raakt zwanger na verkrachting. Twintig procent van de vrouwen in Kameroen wordt verkracht.

kameroens meisje
Kameroens meisje (cc)

 

Borstkanker en hartproblemenVolgens de Verenigde Naties is één op de vier meisjes slachtoffer van het strijken van de borsten. Bij meisjes die voor hun negende al ontwikkelen ligt het aantal nog hoger, namelijk de helft. Naast het feit dat het platstrijken van de borsten zeer pijnlijk is, zijn er nog andere gevolgen: cystes, misvormingen, abcessen of brandwonden als de stenen te heet zijn. Daarnaast bestaat de kans dat de meisjes later geen borstvoeding meer kunnen geven. Tot slot zijn er aanwijzingen dat het borstkanker en hartproblemen veroorzaakt.

 

 

 

Taboe
Dit ‘strijken’ komt al decennia voor. Moeders hebben het vaak zelf ook ondergaan. Omdat door betere leefomstandigheden meisjes sneller ontwikkelen, gebeurt het echter steeds vaker. Voorkomen van ongewenste zwangerschap door middel van seksuele voorlichting komt nauwelijks voor, omdat er een groot taboe ligt op seksualiteit. Antropoloog Dr. Flavien Ndongo, werkzaam bij het Duitse Bureau voor Technische Samenwerking in Kameroen, raadt toch aan dat ouders meer met hun dochters praten. “Je moet seksuele voorlichting geven aan het kind, zodat ze weet wat het betekent om op te groeien, borsten te krijgen en ongesteld te worden”, aldus Ndonko tegen de BBC.

 

 

Het strijken blijkt bovendien geen effectieve methode. “Meisjes worden nog steeds zwanger”, stelt Flavien. Dat meisjes op jonge leeftijd al seksueel actief zijn, onderstreept gynaecoloog Serges Moukam. Moukam heeft een verloskunde- en gynaecologiepraktijk in de Kameroense stad Douala. “Ik kom zelden meisjes tegen die op hun dertiende nog maagd zijn.”

 “Mijn moeder pakte een vijzel die ze eerst had opgewarmd en begon daarmee op mijn borsten te stampen. Daarna pakte ze de achterkant van een kokosnoot, verwarmde het in het vuur, en begon daarmee mijn borsten te strijken. Ik huilde en probeerde te ontsnappen, maar ik kon niet weg.” – Geraldin Sirri

 

Geen aangifteOfficieel zijn slachtoffers wettelijk beschermd. Als het incident binnen een paar maanden wordt gemeld en een dokter stelt vast dat er schade aan de borsten is veroorzaakt, kan de verantwoordelijke drie jaar celstraf krijgen. Slechts weinig meisjes doen aangifte omdat ze nog te jong zijn, omdat ze hun eigen moeder niet willen aangeven, of omdat ze het strijken van de borsten als normaal beschouwen.

 

 

 

Voorlichting
Inmiddels komen er stemmen op die zich tegen het strijken keren. Met behulp van sponsoren, waaronder de Kameroense overheid, probeert het Nationale Netwerk van de Vereniging van Tantes ouders bewust te maken van de gevaren van het strijken. Deze Vereniging (Réseau National des Associations de Tantines, RENATA) is de eerste in het land die actie voert tegen de praktijken. De doelen van RENATA zijn moeders voorlichten over betere manieren om zwangerschap te voorkomen en de traditie van het strijken ontwortelen.

 

 

Foto boven: Kameroense meisjes (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons