Moderne zigeuners

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Je wordt niet zomaar een zigeuner, dat ben je vanaf je geboorte. Vanaf dan sluit je je af van moderne technologieën. Je vormt een hechte groep met je familie en reist samen met paard en wagen door het land. Of toch niet? Fotograaf Iain McKell ontmoette tot zijn verbazing Britse huifkarreizigers die met hun tijd mee gaan.

De zigeuners die McKell ontmoette hebben geen zigeunersbloed, maar ouders met kantoorbanen. “Ze komen uit dezelfde burgerlijke cultuur als ik. Zij kozen er echter voor om als traditionele nomaden te leven. Dat boeide me enorm”, zegt McKell.

Facebook
De fotograaf kwam erachter dat de ‘zigeuners’ geïnspireerd worden door punk, anarchie en hun afkeer voor de jaren ’80 politica Margaret Thatcher. De moderne zigeuners willen leven in een nomadische vrijheid. Ze ruilden met gemak hun auto’s in voor paarden en wagens. “Het verwonderde me enorm dat deze mensen wel mobieltjes, laptops en zelfs Facebook gebruiken”, aldus McKell. “Ik houd van deze combinatie tussen oude en nieuwe leefgewoontes.”

De fotograaf volgde de groep Britse zigeuners tien jaar. Hij maakte indrukwekkende portretten en treffende foto’s van de woonwagens in verschillende landschappen. Deze beelden werden gebundeld in zijn nieuwe boek The New Gypsies.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons