Achtergrond

Modeketens komen belofte eerlijke kleding niet na

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

H&M staat bovenaan. De Zweedse gigant namelijk de enige winkelketen die de volledige leverancierslijst bekend maakt. Hierdoor is de situatie van kledingmakers in landen als Bangladesh goed controleerbaar. Recente tv-uitzendingen zoals ‘de Slag om de Klerewereld’ maken echter duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog altijd ver onder de maat zijn: extreem lage lonen en lange werkdagen in onveilige fabrieken. Ook bij de andere modeketens blijft het maar de vraag of de barre omstandigheden van de kledingmakers voldoende aangepakt worden. Met de zwaardere criteria wil Rank a Brand de kledingmerken uitdagen om grotere stappen te zetten.

Aanpakken onderbetaling
Rank a Brand roept alle kledingketens op om de onderbetaling van kledingmakers aan te pakken. Rank a Brand-oprichter Niels Oskam: “De ETI (Ethical Trading Initiative red.) gedragscode stelt dat arbeiders een leefbaar loon moeten krijgen in plaats van de huidige overleeflonen. Ook stelt ETI dat de aangesloten kledingmerken een eerlijke prijs aan de fabrieken moeten te betalen, en hun voortgang publiekelijk bekend moeten maken. Dat zijn strenge eisen. Uit ons onderzoek blijkt echter dat geen enkele kledingketen kan hard maken dat er ook maar bij één fabriek een leefbaar loon is uitbetaald aan de kledingmakers. Dat wordt zo onderhand wel eens tijd.” 10 van de 28 modeketens zijn lid van het ETI, waaronder H&M, C&A, Primark en Zara.

Rank a Brand
Het duurzaamheidsonderzoek onder modeketens is onderdeel van de merkenvergelijkingen van Rank a Brand, dat de consument de mogelijkheid geeft om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden.

Milieuvriendelijk?
C&A is de absolute voorloper op het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen: 38% van alle katoen bij C&A is biologisch, een schoon alternatief voor de katoenteelt waarbij in de regel veel landbouwgif wordt gespoten. Bij H&M is 11% van de katoen milieuvriendelijk. Voor het verven en looien van stoffen en leer is er ook voortgang zichtbaar in de sector. C&A en Zara weren al enkele schadelijke chemische stoffen uit het productieproces, die via fabriekslozingen niet meer de rivieren in de productielanden vervuilen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons