Achtergrond

Mobieltjes in de aanslag, want Isaac komt er aan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het orkaanseizoen is begonnen op Haïti, het land dat in 2010 getroffen is door een grote aardbeving en waardoor er nog altijd 400.000 mensen in tentenkampen leven. Met de nieuwste technieken weten we tegenwoordig precies waar, hoe laat en met welke kracht een tropische storm aankomt. Hier op Haïti is onze voornaamste informatiebron onze mobiele telefoon.
 

De meeste Haïtianen hebben een mobieltje. Via de lokale telefoonmaatschappij Digicel krijgen we gratis smsjes over tips en de laatste informatie rondom de storm.  Enkele dagen voor de storm komt, wordt de volgende sms verstuurd: “Vergeet niet op tijd om beltegoed te kopen, zodat je altijd in contact kunt blijven met je vrienden en familie” (Digicel 22-08-2012).
 

Er zijn maar weinig mensen op straat en de lucht wordt steeds grijzer. De vrouwen die normaal met hun producten langs de straten zitten, zijn weg. Internationale organisaties geven het advies aan hun medewerkers om thuis te blijven en ook lokale bedrijven hebben hun deuren gesloten.  De ene sms volgt na de andere van vrienden om te vragen of ik niet al lang veilig binnen zit. En dan komt de volgende sms binnen: “De storm komt naar verwachting aan het einde van de dag” (Digicel 23-08-2012)
 

Sluit deuren en ramen

Ik haal de laatste boodschapjes in huis en laad mijn mobieltje op, voordat de stroom uitvalt. Inmiddels is er thuis geen stroom meer, we branden kaarsjes en vertellen grapjes aan elkaar. Ondertussen giert de regen en de harde wind. Zo nu en dan volgt er een gezamenlijk sms-geluid op onze telefoons, digicel ; “Blijf binnen en sluit de ramen en deuren” (Digicel 24-08-2012).

De hele nacht door waait het verschrikkelijk en komt de regen met bakken uit de hemel vallen. Ondertussen denk ik aan de nog altijd vele mensen, geschat wordt op rond de 400.000 mensen, die in tentenkampen leven. Zij kunnen niet hun deuren en ramen sluiten.

 

Slachtoffers
Hoe kwetsbaar de mensen in de tentenkampen zijn, blijkt de volgende ochtend. Er zijn 19 mensen omgekomen door de storm in het zuiden van het land. Ook vernielde de storm vele huizen en tenten. Er raakten ook zes mensen vermist.

De ene sms na de andere volgt van vrienden. Gelukkig zijn mijn vrienden, collega’s en de mensen met wie ik in het kamp heb geleefd, ook allemaal okay. 

“Isaac vertrekt nu richting Florida, maar er zal nog altijd veel regen en wind zijn in de rest van het land” (Digicel 25-08-2012)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons