Door de opwarming van het zeewater verbleekte drie jaar geleden een groot stuk van het koraalrif bij de Keppel eilanden in het zuidelijk deel van het Great Barrier Reef.
Verbleekt |
Het beschadigde koraal werd vlak daarna verstikt door algen. Meestal betekent dit het einde voor koraal maar volgens Guillermo Diaz, marinebioloog bij het centrum voor koraalstudies aan de universiteit van Queensland kon het beschadigde rif zich door een gelukkige combinatie van omstandigheden al binnen een jaar herstellen.
Voortplanting
Zo bevond het beschadigde rif zich in een beschermd gebied met een relatief goede waterkwaliteit. Daarnaast had de algensoort die het rif verstikte, last van een voor het seizoen ongewoon grote terugval. Het meest opmerkelijke was wel dat de overlevende delen van het koraalweefsel ongewoon snel weer aangroeiden.
Door algen verstikt |
Diaz: “Normaal gesproken doet beschadigd koraal er twee decennia over om te herstellen dat dit nu binnen een jaar al is gebeurd, is opmerkelijk.”
“Wetenschappers dachten altijd dat koraal zich moest voortplanten om te kunnen herstellen”, zegt Sophie Dove eveneens marinebioloog bij de universiteit van Queensland hierover. “Dit voorbeeld laat zien dat snel groeiende koraalsoorten het ook zonder voortplanting kunnen.”
Weerbaar
Wereldwijd lopen koraalriffen gevaar door de opwarming van het zeewater. Koralen verbleken als de temperatuur van het water stijgt en worden vervolgens gevoeliger voor ziekten.
Hersteld. Foto’s ARC Coral Reef Studies |
Dit onderzoek toont volgens de Australische wetenschappers aan dat als beschadigde riffen goed beschermd worden tegen vervuiling en overbevissing ze weerbaarder zijn tegen de impact van klimaatverandering.
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het ligt in de Koraalzee, ten oosten van de staat Queensland, parallel aan de noordoostkust van Australië. Het rif heeft een lengte van meer dan tweeduizend kilometer. Het is de grootste toeristische attractie van Australië en staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.