Milieubewuste kinderen douchen tóch lang

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De verwarming een graadje hoger als je het koud hebt of de koelkast open laten staan wanneer je even snel een glas melk inschenkt; je weet dat het duurzamer kan, maar je handelt er niet altijd naar. Kinderen blijken hierop geen uitzondering.

Hoewel het bewustzijn over energieverbruik en milieu de afgelopen jaren onder Nederlandse kinderen sterk is toegenomen, blijkt hun gedrag nauwelijks veranderd. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Nuon, uitgevoerd door Blauw Research. Er is dus een groot verschil tussen wat kinderen weten en wat ze doen.

In vergelijking met 2005 weten kinderen en jongeren (van zes tot achttien jaar) inmiddels een stuk beter welke apparaten veel stroom verbruiken en dat dit consequenties heeft voor het klimaat en voor je eigen portemonnee. Toch laten veel kinderen stroomvretende apparaten aanstaan op hun slaapkamer (zes op de tien) en houden veel jongeren ervan om lekker lang te douchen (53 procent doucht langer dan tien minuten).

Maar: er is hoop! Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de rol van ouders cruciaal is. Wanneer zij het goede voorbeeld geven en energiebesparing regelmatig onder de aandacht brengen heeft dit een positief effect op het gedrag van kinderen. Kortom: bespreek het, luidt het advies van Nuon.

Lees meer op: Duurzaam Nieuws

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons