Mijn vriendin stemt Le Pen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Fatima Jamai, van het jongerenblog BLOK, gaat met oude vrienden in gesprek over de Franse verkiezingen. "Le Pen is een dodelijke ziekte voor de democratie, diversiteit, Europa en vrouwenrechten".

Vandaag gaan de Fransen naar de stembus. Ook de Franse vrienden van Fatima Jamai brengen hun stem uit. Een van hen, Clémence, stemt op Macron. Interessanter vindt ze Coralie, die voor Le Pen kiest. 'Ik denk terug aan de dagen die Coralie bij mij heeft doorgebracht, in het kader van een uitwisselingsprogramma. Wat zal Coralie hebben gedacht van mijn hijab-dragende moeder?'

Fatima Jamai schrijft voor BLOK

een mediaplatform door jonge Amsterdammers die vinden dat er iets flink mis is met het huidige beeld dat de media schetsen. 'Juist in deze tijden waarin negatieve geluiden overstemmen, en mensen tegenover elkaar komen te staan, vinden wij het belangrijk om een positief, kritisch en inclusief geluid te laten horen.' Meer lezen van BLOK? Kijk dan op BLOK.amsterdam.

Fe afgelopen dagen heb ik als een bezetene zitten mailen en Facebook-chatten met twee Franse vrienden, Clémence en Coralie. Clémence ken ik van de Sorbonne, waar ik een half jaar Franse literatuur heb gestudeerd. Coralie ken ik van een uitwisselingsprogramma, georganiseerd door de voormalige studentenvereniging Cercle d’Amis.

Macron is 'Hollande 2.0'

Ik schrik als ik het antwoord lees van Coralie op mijn vraag: “Wat vind je wat de tussenstand: Macron versus Le Pen?” “Ik kan alleen maar tevreden zijn met het resultaat, aangezien ik op Le Pen heb gestemd.” Ik begrijp er niks van. Coralie vindt Le Pen namelijk extreem in haar ideeën. Toch denkt ze dat Le Pen veel veranderingen teweeg zal brengen als ze president wordt. Veranderingen die volgens Coralie noodzakelijk zijn.

Over welke veranderingen heeft ze het dan, als Frankrijk volgens Coralie nooit uit de Euro en de EU zal gaan? Zullen de veranderingen dan vooral betrekking hebben op de buitenlanders en moslims in het land van de vrijheid, gelijkheid en broederschap? Ik hoop het niet.

Coralie snapt niet waarom iemand op Macron zou stemmen. Ze vindt het vooral ironisch dat Hollande zo impopulair is, maar de meerderheid waarschijnlijk wel op de ex-socialist stemt: “Een Hollande 2.0.”

Macron versus Le Pen 

In de tweede ronde van de Franse verkiezingen nemen Marine le Pen van Front National en Emmanuel Macron van En Marche! het tegen elkaar op. Het is voor het eerst dat de keus is tussen twee alternatieve partijen. Het Front National staat vooral bekend om zijn Eurofobische ideeën en de intolerante houding ten opzichte van moslims en buitenlanders. En Macron wordt door sommigen, zoals Renaud Gerard (journalist bij Le Figaro), als de zoon van Hollande gezien (en de ‘Franse Obama’ genoemd.)

Le Pen: ‘een dodelijke ziekte’

Volgens Clémence moeten de Fransen zondag allemaal op Macron gaan stemmen om een front te vormen tegen het populisme. “Veel Fransen roepen dat ze de keus hebben tussen de pest en de cholera, maar daar ben ik het niet mee eens.” Volgens haar gaat het vooral om een politieke strijd tussen een minder slechte partij en een door en door slechte partij. Het verkiezingsprogramma van Macron is misschien niet op alle punten even goed, maar volgens Clémence is Le Pen een dodelijke ziekte voor de democratie, diversiteit, Europa en vrouwenrechten.

In tegenstelling tot Coralie en Clémence mag de in Parijs wonende Kab niet stemmen. Kab is uit Senegal vertrokken om in Frankrijk te studeren. Ik ken hem omdat hij voor Bondy Blog schrijft en BLOK hierop geïnspireerd is. Bondy Blog is ontstaan in de buitenwijk Bondy. Jongeren uit deze en andere buitenwijken van Parijs schrijven columns en artikelen voor de website. Soms zijn de stukken zo goed dat ze worden doorgeplaatst in de Franse krant Libération. Ook het werk van Kab wordt in de Franse krant gepubliceerd.

Hoewel Kab niet mag stemmen, volgt hij de aanloop naar de tweede ronde van de verkiezingen aandachtig. Ook Kab vindt het belangrijk dat de Fransen op Macron stemmen. “Anders zou er misschien nog wel een burgeroorlog kunnen uitbreken.” Kab vreest daarnaast ook voor de situatie van de jongeren in de beruchte buitenwijken. "Deze jongeren zullen nog meer gestigmatiseerd worden als Le Pen aan de macht komt."

Als we hadden geluisterd…

Ik vraag de drie jongeren of het niet tijd is dat er wordt geluisterd naar de rechtse stem. Clémence en Kab antwoorden stellig nee. Coralie vindt dat het vooral tijd is voor verandering. Ik vraag me elke keer weer af of de rechtse geluiden misschien beperkt hadden kunnen worden als de huidige politiek gewoon had geluisterd. En niet alleen geluisterd, maar ook het gesprek was aangegaan. Werkt het negeren van deze grote groep mensen niet als een katalysator in de bekering van mensen tot het gedachtengoed van een partij als het Front National?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons