“Mijn meisjesdroom is werkelijkheid geworden”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vertel meer…
“Naar school gaan was tegen de wil van mijn familie, want onderwijs deed er niet toe voor meisjes en vrouwen. Ook nu, ruim dertig jaar later, komt het nog te vaak voor dat meisjes en jonge vrouwen niet naar school kunnen in Marokko. Vaak is er geen geld of beseffen mensen niet hoe belangrijk het is. Ik werk bewust samen met vrouwen, moeders en grootmoeders, die zelf geen of weinig onderwijskansen hebben gehad. Ik heb gemerkt juist zij het belang van onderwijs voor hun (klein)kinderen zien.”

Vertel eens over het ontstaan van jouw webshop.
“Ik heb eerst onderzocht hoe ik vrouwen en meisjes zou kunnen helpen. Ik merkte dat vrouwen met de hand geweldige producten, zoals sieraden en tassen, kunnen maken, maar dat ze weinig ervaring hebben met het verkopen ervan. 52% van de Marokkaanse vrouwen is analfabeet en vaak hebben ze ook geen vakopleiding. Geschrokken door de hoge cijfers van analfabetisme, maar vooral gedreven door de motivatie van deze vrouwen heb ik in juli 2013 A-Lief opgezet. Met A-lief verkoop ik de handgemaakte tassen en sieraden, en gaat een deel van de opbrengsten naar onderwijs initiatieven. De bedrijven waarmee ik werk helpen vrouwen met een (vak)opleiding. Voor mij is hiermee mijn ‘meisjesdroom’ werkelijkheid geworden.”

Tegen welke uitdagingen loop je aan?
“Elke dag is een uitdaging. Voornamelijk het samenwerken met mensen die geen internet hebben. Niet, omdat ze geen internetaansluiting kunnen betalen, maar omdat ze niet kunnen. Daarom moet ik veel bellen en reizen. Maar de stappen die de vrouwen maken, zijn geweldig. Dat geeft mij weer energie om door te gaan.”

Wat is het best verkochte artikel in jouw webshop?
“Sinds kort hebben we de armbanden 'Alfabet' in ons assortiment. Die zijn gemaakt van restleer. Er staat op de armband zowel het Latijnse als het Arabische alfabet op. Ze worden gemaakt in een atelier waar jonge vrouwen de kans krijgen om het vak van leerbewerking onder de knie te krijgen. Ik krijg op deze armbanden heel leuke reacties.”

Wat is jouw favoriete artikel uit jouw webshop en waarom?
“Naast de armbanden, is de aktetas 'Souad' mijn favoriete artikel. De tas is vernoemd naar een prachtige vrouw. Zij en haar man zitten al jaren in de leerbewerking. Souad laat jongens en meisjes in haar atelier al doende leren hoe ze tassen moeten maken. Er zijn ook dover jongens en meisjes bij. Zij hebben nooit de kans gehad om gebarentaal te leren. De wens van Souad is een grotere ruimte waar deze groep bij elkaar komt om te werken, te leren lezen en schrijven en op hun eigen manier te communiceren. Het bijzondere van Souad is dat ze zich niet door tegenslag uit het veld laat slaan. Haar man raakte deels verlamd, maar toch gaat zij door met haar werk.”

Controleer jij of wat je verkoopt biologisch of duurzaam is en zo ja, hoe?
“We maken gebruik restmaterialen. Leer wordt vaak ingekocht bij Europese bedrijven. Ik gebruik nog geen gebruik van een bestaand keurmerk. Ooit wil ik mij aansluiten bij een fairtradekeurmerk, maar ik heb liever dat er een keurmerk komt dat verder kijkt dan duurzame materialen. Voor mij houdt duurzaamheid in dat je de mensen die voor je werken, helpt om zich echt te ontwikkelen.”

Meer weten over A-lief en benieuwd naar de bijzondere 'Alfabet' armbanden?
Bekijk nu de webshop!

Dit artikel is onderdeel van OneWorld Shops, een platform voor webshops die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Wil je ook met jouw shop in onze online etalage? Kijk dan hier voor meer informatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons