Achtergrond

Mijn ervaring als vrijwillig bestuurslid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Weinig mensen ken ik die net zo, of meer gedreven zijn dan Jasper Wegman en Christien Oudshoorn van Stichting Che Amigo. Toevallig kwam ik hen online 'tegen', maar dat het zo moest zijn, daar twijfel ik niet meer aan. Hoeveel mensen dromen niet van ontwikkeling, of zichzelf als wereldverbeteraar? Maar Jasper en Christien zijn geen dagdromers! Zij wonen en werken in Argentinië waar zij educatieve projecten voor kansarme jongeren opzetten en onderhouden, en waar zij door ‘te versterken wat er al is’ (in samenwerking met plaatselijk organisaties) zorgen voor lokaal draagvlak en zelfredzaamheid.

 

Op dit moment is Che Amigo’s voornaamste project een leiderschapstraining. Eerst wordt er een groep gemotiveerde en getalenteerde Argentijnen opgeleid tot trainer. Op hun beurt gaan zij ervoor zorgen dat er straks in verschillende gemeenschappen, verspreid door het land, jonge leiders zijn met kennis van, en ervaring in projectmanagement. De jongeren worden in groepen opgeleid en kunnen de theorie direct in praktijk brengen in een door hen zelf opgezet project naar keuze. Hierdoor krijgen zij meer zelfvertrouwen, kunnen zij sparren en zijn ze tegelijkertijd een voorbeeld voor leeftijdgenoten. Wij geloven dat jongeren op deze manier hun eigen toekomst kunnen creëren. Ofwel door hun kans op een baan te vergroten, door zich in te schrijven aan een universiteit, of door welke droom dan ook te realiseren!

 

Jasper en Christien zijn beiden trainer in hart en nieren. Ook zijn ze allebei zeer resultaatgericht. Dat zie je in de doordachte (lange termijn) plannen, grondige aanpak en nauwkeurige uitwerking van bijvoorbeeld het trainingsprogramma. Ook is Jasper medeorganisator van, en spreker bij Go Beyond MBA. Dit platform sluit naadloos aan op de doelen en principes van Che Amigo. Voor iedereen die geïnteresseerd is in maatschappelijk verantwoord ondernemen en zelfontplooiing zijn deze evenementen echt een aanrader trouwens! Ik heb zelf het geluk gehad 1 evenement bij te mogen wonen en hoe cliché het ook klinkt; ik ging er geïnspireerd en vol mooie plannen de deur uit.

Het vertrouwen in de kwaliteit van de mens en het persoonlijk leiderschap van zowel Jasper, als Christien hebben ook het nodige effect op mij. Ik voel mij vrij om binnen mijn ‘functie’ als bestuurslid mijn eigen fantasie te gebruiken, mijn talenten en beperkingen te verkennen, en mijn eigen kansen te scheppen. Ook kan ik veel leren van hun schat aan ervaring op het gebied van training; van Argentinië tot Sri Lanka. Stiekem hoop ik denk ik gewoon een beetje besmet te worden met hun inspiratie en DURF te dromen………

 

Over krap een maand ga ik zelf kennismaken met Argentinië, het landschap, de cultuur en onze Argentijnse Amigo’s. Ik kijk er meer dan naar uit om de sfeer te proeven binnen de projecten en zal mijn ervaring ook zeker delen. Tot snel!

 

Abrazo,

Marit de Beer

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons