Achtergrond

Mexicaanse pater vecht voor migrantenherberg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De uit zijn functie gezette Mexicaanse migrantenpater Alejandro Solalinde hoopt met een dringend beroep op de Rooms-Katholieke Kerk zijn opvanghuis voor illegale Centraal-Amerikaanse reizigers te mogen behouden. ,,In de komende weken probeer ik bisschop Oscar Campos van bisdom Tehuantepec te overtuigen’’, zegt Solalinde in gesprek met OneWorld.

De herberg in het zuidelijke Ixtepec in Oaxaca ontvangt elke dag honderden Midden-Amerikanen die op weg zijn naar de VS. Binnen de muren van het opvanghuis zijn migranten even veilig voor corrupte politie en drugsbendes die de gelukszoekers willen ontvoeren. Vorige maand besloot de Rooms-Katholieke Kerk echter dat Solalinde voor november zijn herberg moet verlaten en een gewone parochie krijgt toegewezen.

Gedeukte imago
De plotse actie uit de kerkhiërarchie wekte alom verbazing in Mexico omdat juist Solalinde met zijn mensenrechtenstrijd het gedeukte imago van het Vaticaan, na alle misbruikschandalen, weer wat oppoetste. ,,De bisschop moet toch kunnen toestaan dat er ook paters zijn die zich vierentwintig uur per dag over de verstotenen der aarde ontfermen’’, formuleert Solalinde. Arme belaagde migranten hebben hem meer nodig dan willekeurig welke parochie, bedoelt hij.

De Mexicaanse pater groeide de afgelopen jaren uit tot held in eigen land omdat hij zich, als één van de weinigen tijdens de drugsoorlog, het lot aantrekt van de honderdduizenden Midden-Amerikanen die jaarlijks vastgeklampt aan goederentreinen naar de VS trekken. Solalinde was in juni 2011 de eerste die aan de bel trok over de brute ontvoering van zeker tachtig migranten in de buurstaat Veracruz.

Levend verbranden
,,Ik ben talloze keren bedreigd met de dood’’, zegt Solalinde. Eerder dit jaar vluchtte hij zelfs maanden naar het buitenland omdat de aanwijzingen voor een aanslag zich ophoopten. Omdat de pater een schuilplaats biedt aan migranten, zijn zowel drugsbendes als corruptie politie en politici hem liever kwijt. ,,Eén keer drong men zelfs de herberg binnen om mij levend te verbranden.’’ Als door een wonder overleefde de pater.

,,Het is inderdaad raar dat het uiteindelijk niet mijn tegenstanders zijn, maar mijn eigen kerk die me het werk onmogelijk maakt’’, erkent Solalinde. Dertig jaar lang was hij al pater in een parochie, en hij weigert opnieuw een ‘winkeltje in religieuze artikelen’ te beginnen, zoals hij de betaalde missen, huwelijken en doopplechtigheden noemt. Liever blijft hij als baken van licht in Ixtepec. Mensenrechtenorganisaties schatten dat drugsbendes jaarlijks rond de twintigduizend migranten ontvoeren in Mexicoo. Alleen als er losgeld is betaald, vervolgen ze levend hun reis.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”16703″,”attributes”:{“class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Pater Solalinde voor zijn migrantenherberg in Ixtepec, Mexico

Beeld: Edwin Timmer

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons