“Mexicaanse overheid medeverantwoordelijk voor omvang overstromingsramp”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het laaggelegen Tabasco werd vorige week getroffen door een enorme overstroming na aanhoudende zware regenval. Naar schatting de helft van de bevolking in Tabasco heeft huis, zaak of landbouwgewassen verloren. Het duurt minstens nog honderd dagen voor al het water zal zijn weggevloeid.

Wanbeheer
Volgens de critici is de ramp niet alleen te wijten aan de regen. In Tabasco zijn volop huizen, wegen en winkelcentra gebouwd in overstromingsgebieden. Ze wijzen ook met een beschuldigende vinger naar het slechte beheer van de dammen in de streek en de Tabasco1lakse houding van de overheid ten opzichte van ontbossing.

"De autoriteiten hebben zich niet genoeg voorbereid," zegt Jorge Escandón van Greenpeace Mexico. "Ondanks vroegere ervaringen en studies die waarschuwden voor grootschalige overstromingen."

De milieuorganisaties en de oppositiepartijen zijn het erover eens dat alle inspanningen geconcentreerd moeten worden op de hulpacties voor de getroffen bewoners, maar ze benadrukken dat de aandacht daarna naar de oorzaken van de ramp moet gaan.

Waarschuwingssystemen
Het secretariaat van de Internationale Strategie voor Rampenbestrijding van de Verenigde Naties (UNISDR) liet al weten dat de impact van de overstroming kleiner was geweest als er waarschuwingssystemen waren geïnstalleerd en als de ruimtelijke ordening verstandiger wTabasco2as aangepakt.

Ook Guadalupe Treviño, ingenieur en consultant voor privébedrijven, legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de overheid: "Huizen, snelwegen en andere infrastructuur hadden niet gebouwd mogen worden in overstromingsgebieden. Als de ramp voorbij is, zal er heel wat vuile was tevoorschijn komen. Voormalige en huidige verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen."

Dure beloftes
In 1999 werd Tabasco al eens getroffen door grote overstromingen, en toen werden dure beloftes gedaan om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden. Van de 260 miljoen dollar die voorzien werd voor het Flood Control Project, is volgens de plannen momenteel al zeventig procent uitgegeven. Maar het is erg onduidelijk wat er precies met het geld gebeurd is.

Ook de pers stelt vragen. "Als de overstromingen echt voorkomen hadden kunnen worden door een betere planning en infrastructuurwerken, en als daar genoeg geld voor was, dan is er niet alleen sprake van verwaarlozing, maar van een criminele verantwoordelijkheid", schrijft columnist Sergio Sarmiento in de krant Reforma. Tegelijk wijst hij erop dat vrijwel geen enkele dam is opgewassen tegen de hoeveelheid regen die Tabasco vorige week teisterde.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons