Met micro naar meer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Filipijnen

 

Risicovol

Als je als kleine boer net boven de armoedegrens leeft, heb je geen reserves om op terug te vallen bij een ongeval of ziekte. Maar mensen met een laag inkomen kunnen bij normale verzekeraars in ontwikkelingslanden vaak geen verzekering krijgen. Zij vinden boeren een te hoog risico, bovendien bevinden de commerciële verzekeringskantoren zich vaak niet in de plattelandsgebieden.

 

Microverzekering

Om verzekeringen ook voor boeren toegankelijk te maken, heeft Agriterra samen met Interpolis de nationale federatie van boerenorganisaties in de Filipijnen, Pakisama, ondersteund bij het opzetten van een microverzekeringsprogramma: de Pakisama Mutual Benefit Association (PMBA). Dit programma is vergelijkbaar met Nederlandse onderlinge verzekeringen. Leden vormen een gezamenlijke reserve, waaruit de schade van de enkeling kan worden vergoed. Het unieke zit ook in het feit dat boeren voor lagere uitkeringen een verzekering kunnen afsluiten, wat bij commerciële verzekeraars vaak een probleem is. Boeren met een verzekering durven vaak meer risico te nemen met investeringen. Mocht er bijvoorbeeld wat gebeuren met de kostwinner, dan blijven de nabestaanden niet met een schuld achter. Interpolis zorgt voor een herverzekering.

 

Onafhankelijk

PMBA is in 2002 opgericht als dochterorganisatie van Pakisama. De organisatie heeft het niet altijd makkelijk gehad. Het ledental was in 2006 dramatisch laag door het uiteenvallen van de moederorganisatie. Hierdoor viel de basis voor de verkoop van de verzekeringen grotendeels weg. Ook bleef het incasseren van premies achter. Toch is de toekomst voor PMBA hoopvol. Begin dit jaar werd PMBA onafhankelijk van Pakisama, de organisatie is op zoek naar nieuwe partners en heeft een nieuw product geïntroduceerd (Credit Life Protection Plan). Agriterra steunt PMBA hierbij, opdat de organisatie de boeren op de Filipijnen optimaal kan voorzien in hun microverzekeringen.

 

Meer weten over Agriterra?

Kijk op agriterra.org voor meer informatie. Via deze site kunt u zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief (E-zine). Of stuur een bericht met uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail naar Agriterra, postbus 158, 6800 AD in Arnhem. Bellen (026-4455445) of e-mailen (communicatie@agriterra.org) kan natuurlijk ook.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons