“Dat is goed toch!” zegt een van mijn studenten enthousiast als ik de groep voorhoud dat wij hier in Koeweit per persoon de grootste ecologische voetafdruk ter wereld achterlaten. Ik zeg expres ‘wij’ en niet ‘jullie’ zodat het niet zo badinerend klinkt. Niet zo van wij Europeanen komen jullie eventjes vertellen dat jullie een stelletje benzineslurpende, waterverspillende, airconditioningverslaafden zijn. Zo had het kennelijk inderdaad niet geklonken, want nu zijn ze trots.
Zonder kunstmatige koeling is dit land niet geschikt voor menselijk leven
Het was ook niet eerlijk geweest om te doen alsof wij alleen maar wortels uit de tuin eten en elke dag op touwschoenen naar ons werk lopen, want op het lijstje van landen met reuzenvoetstappen worden Koeweit, Qatar en de Emiraten op de voet gevolgd door Denemarken en België. Niet veel verderop komt Nederland.
Ik weet eigenlijk niet heel veel van ecologische voetafdrukken en heb dus even gecheckt wat precies de omvang bepaalt van zo’n individuele voetafdruk. Dat blijkt allemaal nog betrekkelijk ingewikkeld, maar gelukkig zijn er eenvoudige testen om te kijken hoe slecht jij bezig bent. Die zijn grofweg onderverdeeld in voedsel, huis, reizen, spullen. Ik doe zo’n test alsof ik een Koeweiti ben. Ze vragen hoe warm ik mijn huis opstook in de winter.
Dertig graden onder de buitentemperatuur
Ik stook niks, ik koel mijn huis in de zomer juist naar negentien graden, dertig graden onder de buitentemperatuur. In de auto doe ik dat ook, daar heb ik de temperatuur zodanig teruggebracht dat handschoenen geen overbodige luxe zijn. Ik doe nu dus even alsof ik Koeweiti ben, hè, in het echt probeer ik natuurlijk om de airco zo zuinig mogelijk te gebruiken. Wat maar zeer ten dele lukt.
Laatst zat ik in de enige taxi van Koeweit zonder airco. De auto komt niet door de volgende keuring heen dus de eigenaar vindt het zonde om nu de airco nog te laten repareren. Neem dan een andere taxi, zou je zeggen, taxi’s zat in Koeweit. Klopt, maar omdat taxi-eigenaar Mohamed een aardige Jemeniet is, wilde ik het wel proberen met zijn airco-loze taxi. Ik heb het drie keer volgehouden, meer omdat ik het lullig vond als Mohamed ook zijn laatste klant nog kwijtraakte dan dat het prima te doen was.
Vergeet fietsen maar
Na die ritjes dreef ik met bonkend hoofd mijn huis binnen, waar ik mijn outfit in zijn geheel in de wasmachine propte, de airco extra koud zette en mezelf onder de douche. Dat was dus ecologisch lood om oud ijzer. Nu neem ik weer gewoon taxi’s met airco. Dit land is zonder kunstmatige koeling eenvoudigweg niet geschikt voor menselijk leven. En die taxi moet ook, vergeet fietsen maar.
Wat misschien niet zo nodig is, is dat mijn secretaresse op de universiteit altijd een dikke poncho draagt en de airco daar dag en nacht en tijdens vakanties aanblijft. Wat me ook niet zo nodig lijkt, is het dagelijks wassen van je auto. Elke ochtend zie ik chauffeurs of conciërges de auto’s van de baas wassen. Niet met een emmertje en een spons, maar met de extra dikke tuinslang. Lekker ruim water eroverheen, zodat de Silverado glimt voor weer een nieuwe dag.
Lekker ruim water eroverheen, zodat de Silverado glimt voor weer een nieuwe dag
Voor wie de Silverado niet kent, dat is een gigantische Chevrolet pickuptruck. Zo eentje die heel hoog op zijn wielen staat en zeer angstaanjagend overkomt als je in je achteruitkijkspiegel kijkt. Ze zijn alleen te koop voor Koeweiti’s, buitenlanders mogen er niet in rijden. Om illegale transportdiensten te voorkomen, maar ik vermoed dat het ook te maken heeft met het idee dat de Koeweiti – toch al een minderheid in eigen land – de onbetwiste en glimmende ‘king of the road’ moet blijven. ‘Het is belangrijk teacher, dat je onderweg glimt,’ zegt de student die denkt dat de grootse ecologische voetafdruk net zoiets is als de gouden voetbalschoen.
100 liter benzine voor 17,50 euro
Het kost trouwens om en nabij € 17,50 aan gesubsidieerde benzine om die Silverado vol te gooien. Hij heeft een 100-liter tank. Met een beetje fantasie zie je die Silverado over de aardbol klossen, als een gemotoriseerde yeti, enorme voetafdrukken achterlatend. Maar eerlijk is eerlijk, je rijdt hier niet chagrijnig weg bij de pomp, dat komt later pas, als de Silveradobestuurder zijn speciale afsnijdtechniek demonstreert.